Πολλά τα αγκάθια για την «Τζαμάικα»

Πολλά τα αγκάθια για την «Τζαμάικα»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κατάρα της Καραϊβικής – συμμαχία Τζαμάικα». Με αυτόν τον τίτλο και τους τέσσερις πρωταγωνιστές, την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Βαυαρό Χριστιανοκοινωνιστή Χορστ Ζεεχόφερ, τον επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ και τον ηγέτη των Πρασίνων Τσεμ Οζντεμίρ, ντυμένους πειρατές, κυκλοφόρησε την Πέμπτη η εβδομαδιαία επιθεώρηση Zeit. Η ιστορική εφημερίδα του Χέλμουτ Σμιτ θεωρεί ότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ξεκινάει ένα σχεδόν αδύνατο εγχείρημα: να συμφιλιώσει και να συστεγάσει ετερόκλητες δυνάμεις, όπως οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές και οι ριζοσπάστες Πράσινοι, αλλά και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για τις οικολογικές ευαισθησίες και τα ταμπού των Πρασίνων.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει στο Βερολίνο, καθώς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης. Οι ζυμώσεις έχουν μεταφερθεί στο εσωτερικό των εμπλεκόμενων κομμάτων, ειδικά των μικρών, που φοβούνται ότι το κόστος από τη συμμετοχή στην εξουσία θα είναι υψηλότερο από τα οφέλη. Ετσι, Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) οχυρώνονται πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» τους και η καγκελάριος καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο.

Ενα από τα βασικότερα προβλήματα είναι οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις CSU και Πρασίνων στο μεταναστευτικό. Οι πρώτοι εμμένουν στη θέσπιση ανώτατου ορίου για την υποδοχή προσφύγων, στην οποία αντιτίθενται όλοι οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Αγκελα Μέρκελ. Μια συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να είναι η ψήφιση ενός μεταναστευτικού νόμου που θα διαχωρίζει ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες και αιτούντες άσυλο. Ενα δεύτερο ζήτημα που φέρνει σε σύγκρουση το βαυαρικό κόμμα με τους Πράσινους είναι οι φοροαπαλλαγές. Το CSU θέλει αυτές να αφορούν οικογένειες, οι Πράσινοι μονογονεϊκές οικογένειες. Επιπλέον, αν οι Πράσινοι πιέσουν για αύξηση του φόρου κληρονομιάς, το FDP θα αντιδράσει καθώς στην προηγούμενη κυβέρνηση Μέρκελ το αίτημά του για φοροαπαλλαγές ουδέποτε εισακούστηκε ούτε εφαρμόστηκε. Αλλά και σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να βρεθεί η χρυσή τομή με κριτήριο π.χ. το εισόδημα.

Και βέτο

Από την πλευρά του το FDP δίνει έμφαση στην προστασία του ιδιωτικού απορρήτου και, σε περίπτωση που έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας και υπάρξει συζήτηση για ενίσχυση των παρακολουθήσεων, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να θέσουν βέτο. Ενα τέταρτο θέμα που είναι πιθανό να προκαλέσει τριβές είναι αυτό της ευρωπαϊκής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού προβλήματος. «Δημοσιονομική υπευθυνότητα όλων των χωρών για τις υποθέσεις του οίκου τους», έχουν επανειλημμένα ζητήσει οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που είναι σαφώς υπέρ του Grexit και εναντίον περαιτέρω διευκολύνσεων προς την Αθήνα. Εμπόδιο για την «Τζαμάικα» αποτελεί και η στάση του FDP προς την Τουρκία. Το κόμμα επιθυμεί πλήρη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι όμως που θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία Ε.Ε. και Αγκυρας για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Ενα τελευταίο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι η κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2030, ένας στόχος που ηχεί υπερβολικός και μαξιμαλιστικός στα αυτιά του FDP. Το κόμμα αντιπροτείνει φιλικότερους προς το περιβάλλον κινητήρες. Οι Πράσινοι όμως δεν έχουν περιθώρια για συμβιβασμούς σε θέματα που είναι κεντρικά στην ατζέντα τους. Για να πείσουν τα μέλη του κόμματος να εγκρίνουν προγραμματική κυβερνητική συμφωνία, θα πρέπει οι συγκεκριμένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους να περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο. Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις για την «Τζαμάικα» να αποτύχουν και η καγκελάριος να στραφεί εκ νέου στους Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο ο Μάρτιν Σουλτς υπήρξε σαφής: «Πρόκειται για χάσιμο χρόνου», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή