Οι μνηστήρες για τον θώκο του Σόιμπλε

Οι μνηστήρες για τον θώκο του Σόιμπλε

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη μετακόμιση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προεδρία της Μπούντεσταγκ, η οποία θα επισφραγιστεί το αργότερο ένα μήνα μετά τις εκλογές, στις 24 Οκτωβρίου δηλαδή, η Γερμανία θα μείνει χωρίς υπουργό Οικονομικών. Ως προσωρινός αντικαταστάτης του Σόιμπλε ορίστηκε ο προσωπάρχης της Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να αναλάβει το πόστο μέχρι να σχηματιστεί οριστικά η νέα κυβέρνηση, ει δυνατόν πριν από τα Χριστούγεννα, όπως έχει ευχηθεί η ίδια η Αγκελα Μέρκελ.

Οι μνηστήρες για τον περιζήτητο θώκο είναι πολλοί και η λίστα διακομματική. Μέχρι τώρα οι επικρατέστεροι είναι το ηγετικό δίδυμο των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), με τον αντιπρόεδρο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του επικεφαλής του κόμματος και εξαιρετικά σκληρού στο ελληνικό ζήτημα Κρίστιαν Λίντνερ. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του περιοδικού Stern Χανς Ούλριχ Γιόργκες, το πιθανότερο είναι ότι ο Λίντνερ θα προτιμήσει να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. «Ο Κουμπίκι μου έχει πει ο ίδιος ότι ενδιαφέρεται για το υπουργείο Οικονομικών. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Ισως ο Λίντνερ αναγνωρίσει τη γοητεία του πόστου. Ο Κουμπίκι, με τον οποίο μίλησα την Κυριακή, δεν ήταν σίγουρος κατά πόσον ο Λίντνερ ενδιαφέρεται ή όχι», είπε στην «Κ» ο Γιόργκες και προσέθεσε ότι οι Πράσινοι μάλλον θα διεκδικήσουν το υπουργείο Εξωτερικών σε αυτήν την περίπτωση.

Οσο για το ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα θα νοσταλγήσει τον Σόιμπλε σε περίπτωση που αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών κάποιο στέλεχος του FDP, ο έγκυρος δημοσιογράφος απαντάει αρνητικά: «Μπορεί μεν το κόμμα να έχει το Grexit στο πρόγραμμά του, αλλά δεν θα ήθελε να πυροδοτήσει νέα ευρωκρίση. Το FDP είναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Και δεν πρόκειται να βασανίσει την Ελλάδα περισσότερο από τον Σόιμπλε».

Συνάδελφος του Γιόργκες στην εφημερίδα Welt εκτιμά πάντως ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν οι Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι χρειάζεται να δείξουν στους ψηφοφόρους τους έστω μία μικρή νίκη μετά το ποσοστό-πανωλεθρία κάτω από 40%. Ο μόνος από το κόμμα που θεωρείται κατάλληλος, σύμφωνα με την Handelsblatt, είναι ο Μάρκους Ζέντερ, υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, ο οποίος είχε προβλέψει τον φετινό Μάρτιο πως «η Ελλάδα δεν θα αντέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη». Εκ μέρους των Πρασίνων, ο μόνος που θα μπορούσε να διεκδικήσει το πόστο είναι ο τουρκικής καταγωγής ηγέτης του κόμματος Τσεμ Οζντεμίρ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Τέλος, στην απίθανη περίπτωση που το υπουργείο παραμείνει στους Χριστιανοδημοκράτες, εκτός από τον φέρελπιν δελφίνο και σημερινό υφυπουργό Οικονομικών Γιενς Σπαν, ο οποίος, αν και μόλις 37 ετών, θα μπορούσε να διεκδικήσει και την ηγεσία του κόμματος μετά την αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ, ενδεχόμενοι διάδοχοι του Σόιμπλε θα μπορούσαν να είναι όλοι οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί, από τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ μέχρι την υπουργό Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή