Παραβιάζουν το σύνταγμα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος χωρίς την έγκριση της Βουλής παραβιάζει το ισπανικό σύνταγμα σημειώνει ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεζ – Ιστούριζ Ουάιτ, υπογραμμίζοντας στην «Κ» ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες εκφράζονται με εκλογές που θα συμβούν έτσι και αλλιώς στην Καταλωνία τους επόμενους μήνες.

– Πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση έχει αντιδράσει τελείως λανθασμένα, συλλαμβάνοντας τους υπέρμαχους του δημοψηφίσματος και δηλώνοντας ότι θα απαγορεύσει την διεξαγωγή του. Ποια είναι η άποψή σας;

– Ολες οι κινήσεις της αστυνομίας, της τοπικής ή της εθνικής φρουράς, γίνονται γιατί έχουν δικαστική εντολή. Σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ισπανία χωρίς έγκριση από τη Βουλή είναι παράνομη. Και οι δικαστές στη χώρα μου, όσο γνωρίζω, είναι ανεξάρτητοι, δεν είμαστε «μπανανία». Αλλωστε, πολλοί από αυτούς είναι τοπικοί δικαστές. Υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση του ισπανικού συντάγματος και των νόμων του κράτους γι’ αυτό και οι δικαστές έπρεπε να ενεργήσουν, κανένας δεν τους ασκεί πίεση.

– Δεν θεωρείτε ότι με το να απαγορεύσετε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θέλει το 80% των Καταλανών, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές του, θα δημιουργήσετε περισσότερη πόλωση;

– Εγώ είμαι πάντα υπέρ της δημοκρατικής διαδικασίας που εκφράζεται με εκλογές, εθνικές και τοπικές, που θα συμβούν έτσι και αλλιώς στην Καταλωνία τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι το καλύτερο τεστ για τη δημοκρατία και όχι ένα αντισυνταγματικό δημοψήφισμα.

– Κατά την γνώμη σας ποια είναι τα λάθη της Ισπανικής κυβέρνησης στον χειρισμό του Καταλανικού ζητήματος; Δεν θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει διάλογο νωρίτερα;

Η Ισπανική κυβέρνηση ήταν πάντα τελείως ανοιχτή στον διάλογο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο φέτος στην Καταλονία συναντώντας πολιτικούς και μέλη της κοινωνίας πολιτών ώστε να ανοίξει κανάλια διαλόγου. Αυτή η καλή θέληση χρησιμοποιήθηκε από την Καταλανική κυβέρνηση για να εξαπατήσει οχι μόνο τις ισπανικές αρχές αλλά και την κοινωνία πολιτών.

– Θα μπορούσε να τεθεί στις επόμενες τοπικές εκλογές το ερώτημα για δημοψήφισμα και να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση;

– Μόνο το ισπανικό Κοινοβούλιο μπορεί να ψηφίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή αν γίνει συνταγματική αναθεώρηση που να το επιτρέπει. Αυτή τη στιγμή, το σύνταγμα του 1978 που είναι σε ισχύ σήμερα δεν το επιτρέπει.

– Αν, όντως, γίνει το δημοψήφισμα νόμιμα και η Καταλωνία γίνει ανεξάρτητη, τότε πώς πιστεύετε ότι θα εξελισσόταν το ευρωπαϊκό μέλλον της νέας αυτής χώρας;

– Αν, πράγματι, η Καταλωνία ανεξαρτητοποιηθεί, τότε αυτομάτως βγαίνει από την Ε.Ε. και πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ένταξη στην Ενωση. Μπορεί να πάρει 5-10 χρόνια ή ακόμα και λιγότερο, καθώς η Καταλωνία δεν είναι Σερβία, αλλά η υποψηφιότητά της θα πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία από το Συμβούλιο. Η ερώτησή μου είναι ακόμα και αν η Ισπανία τη δεχθεί, θα τη δεχθούν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία ή η Κύπρος; Την ημέρα που θα ψήφιζαν την ένταξη της Καταλωνίας στην Ε.Ε., την επομένη θα είχες την Κορσική να ζητεί την ανεξαρτησία της και άλλους να λένε τώρα ήρθε η σειρά μας. Αυτή είναι η αλήθεια και όλοι στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

– Πιστεύετε πως ασκείτε πίεση στους Καταλανούς όσον αφορά την ιδιαίτερη γλώσσα και κουλτούρα τους;

– Υπάρχει απόλυτος σεβασμός για όποιον μιλάει Καταλανικά. Εγώ μιλάω Καταλανικά, αλλά αυτό που θέλω να σας επισημάνω είναι ότι αντιθέτως με αυτά που ακούγονται, ασκείται ιδιαίτερη πίεση από τους σκληρούς υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που είναι ρατσιστές, νεοναζιστές και εκφοβίζουν πολλούς Καταλανούς να δεχθούν τη θέση τους. Προχθές, η επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο μου έλεγε ότι Ισπανοί συνάδελφοι που δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία είχαν τους συναδέλφους τους να τους καταδιώκουν και να τους ασκούν τεράστια πίεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή