Το Κονκλάβιο (30/9/17)

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κρασί Ευκλείδης – Στουρνάρας

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Θα υπήρχε περίπτωση, ας πούμε, να είχαν συναντηθεί στη Βίλα Αμαλία ή στην κατάληψη του City Plaza (όπου οι συριζαίοι έχουν αρκετό κόσμο…). Δεν αμφιβάλλω ότι θα μπορούσε να το έχει σκεφθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως επιλογή, προκειμένου να μην πατήσει το πόδι του στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τι θα σκέφτονταν οι άσπονδοι φίλοι του στην κυβέρνηση αν ο ΥΠΟΙΚ πατούσε το πόδι του στο bunker του ανεξάρτητου θεσμού;

Από την άλλη, προφανώς η μυστικότητα μιας συνάντησης δεν διασφαλίζεται απαραίτητα σε ουδέτερο χώρο, πόσο μάλλον όταν αυτός είναι το wine bar Οίνοscent στη Βουλής! Eκεί οι περαστικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν αργά το απόγευμα της Πέμπτης αντίκρισαν τον Τσακαλώτο να τα λέει συνοδεία κρασιού με τον Γιάννη Στουρνάρα!

Δεν ξέρω αν με αυτό τον τρόπο ο Ευκλείδης προσπαθεί να πνίξει τον πόνο του για τα επερχόμενα δεινά της τρίτης αξιολόγησης –λέγε με κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί– ή αν απλώς ψάχνει κάποιον να συνεννοηθεί ενόψει του Eurogroup του Λουξεμβούργου και της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου θα μεταβεί. Αν κρίνω, όμως, από την υπέρβαση του χώρου και καθαυτής της συνάντησης, τα πράγματα είναι δύσκολα…

Λεβέντης για τον νέο φορέα;

Με τόση λάσπη που εκσφενδονίστηκε στα βουλευτικά έδρανα τη Δευτέρα, πέρασε απαρατήρητη ίσως η πιο σημαντική στιγμή της βραδιάς: το ρεσιτάλ του Βασίλη Λεβέντη. Δεν τον ρώτησε κανένας, αλλά ο ίδιος θεώρησε σκόπιμο να εξηγήσει γιατί δεν μετέχει στις διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά (!). Οπως το έθεσε, «40 χρόνια πριν μπω στη Βουλή, πολεμούσα το ΠΑΣΟΚ. Τώρα περιμένω να βγει ο νέος αρχηγός για να τον περιλάβω και αυτόν!». «Να γιατί αργεί να βγει! Φοβάται να σε αντιμετωπίσει!», του αντέτεινε ο Κώστας Τασούλας και η συζήτηση τερμάτισε απ’ όλες τις απόψεις.

Αναβολής το ανάγνωσμα

Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να αναβάλεις για αύριο –πόσο μάλλον μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία– αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα. Αναφέρομαι στα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο ground zero της Νέας Υόρκης, έργο που έχει καταλήξει κάτι σαν το Γεφύρι της Aρτας, καθώς τα εγκαίνιά του συνδέονται άμεσα με την αποχώρηση του Δημητρίου από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Τα εγκαίνια είχαν αρχικά προγραμματιστεί για την 25η Μαρτίου του 2017 και κατόπιν πήραν αναβολή για την 28η Οκτωβρίου του 2018, ώστε να συμπέσουν με τα ονομαστήρια του Δημητρίου. Για την ημερομηνία είχαν ενημερωθεί αρμοδίως η ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Το πρότζεκτ, όμως, έχει μείνει πίσω και τα εγκαίνια μετατίθενται επ’ αόριστον…

Πιέσεις από τον Εμμανουήλ

Σημειώνω ότι η ομογένεια διαθέτει 48,5 εκατομμύρια για το έργο. Εχουν ήδη δαπανηθεί τα 22, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 30 και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 60. Υπάρχουν παραπάνω από βάσιμες υποψίες ότι ο Δημήτριος δίνει συνεχείς παρατάσεις στο έργο της ανοικοδόμησης επειδή το συνδέει ευθέως με την παραμονή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, παρόλο που ο Βαρθολομαίος θεωρεί ότι έχει κλείσει τον κύκλο του ως Αρχιεπίσκοπος. Eντονες πιέσεις για την παραίτηση του Δημητρίου πληροφορούμαι ότι ασκεί και ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του τον φυσικό διάδοχο του Δημητρίου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Κατά τα λοιπά, ο Δημήτριος προσφάτως κάλεσε το προσωπικό της Αρχιεπισκοπής προς κατευνασμό –έχει απολυθεί ήδη το 1/3– και παρείχε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Για να γίνει πιο πειστικός, στο τέλος τους διάβασε και χωρία από την Αγία Γραφή.

Ο Θύμιος και ο λύκος

Δεν μίλησε ακριβώς για τις πόρνες στις βιτρίνες του Aμστερνταμ. Αλλά φαντάζομαι ότι η φρασεολογία του κινήθηκε στο γνωστό λυρικό ύφος, συνοδεία ταξιτζίδικων «γαλλικών» που χαρακτηρίζει τον Θύμιο Λυμπερόπουλο. Αυτά σε απανωτά τηλεφωνήματα που μαθαίνω ότι κάνει σε βουλευτές της Ν.Δ. τις τελευταίες μέρες – κάτι ανάμεσα σε ανένδοτο και bullying για την Taxibeat. Δεν συγκίνησε, πάντως, κανέναν. Πώς το είχε πει ο Καρατζαφέρης; Eξω από το μαντρί, σε τρώνε οι λύκοι. Ενίοτε και τα μαντρόσκυλα…

Κουίζ ΙΙ

Σε συνεργασία με τίνος το δικηγορικό γραφείο γράφτηκε το νομοσχέδιο για τα ταξί (το οποίο μέχρι πριν από μερικά 24ωρα δεν είχαν δει ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών); Δεν είναι υπουργός. Είναι γόνος προσώπου που κινείται στο βαθύ κράτος του κυβερνητικού συστήματος. Το εν λόγω πρόσωπο διατηρεί άριστες σχέσεις και με τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. στην Α΄ Αθήνας, για τον οποίο σας έλεγα τις προάλλες (βλέπε κουίζ Πέμπτης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή