Σε τρεις Αμερικανούς για το «βιολογικό ρολόι» το Νόμπελ Ιατρικής

Σε τρεις Αμερικανούς για το «βιολογικό ρολόι» το Νόμπελ Ιατρικής

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί επιστήμονες Jeffrey Hall, Michael Rosbash και Michael Young βραβεύτηκαν με το φετινό Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τους μοριακούς μηχανισμούς που ελέγχουν τα βιολογικά μας ρολόγια, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

Οι μηχανισμοί εξηγούν γιατί άνθρωποι που διανύουν ταξιδεύοντας μεγάλες αποστάσεις και αρκετές ωριαίες ατράκτους, υποφέρουν από τζετ λαγκ.

«Οι ανακαλύψεις των τριών επιστημόνων παρέχουν εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι προσαρμόζουν τον βιολογικό τους ρυθμό, έτσι ώστε να συγχρονίζεται με τις περιστροφές της Γης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Οι βραβευθέντες χρησιμοποίησαν μύγες για να απομονώσουν ένα γονίδιο που ελέγχει τον βιολογικό ρυθμό και απέδειξαν πως αυτό το γονίδιο κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στα κύτταρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας και αποικοδομείται, κατά τη διάρκεια της μέρας.

«Το βιολογικό ρολόι ρυθμίζει σημαντικές λειτουργίες, όπως τη συμπεριφορά, τα ορμονικά επίπεδα, τον ύπνο, τη θερμοκρασία σώματος και τον μεταβολισμό», όπως πρόσθεσε το Ινστιτούτο.

Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο. Τα Βραβεία Νόμπελ Φυσικής, Λογοτεχνίας και Ειρήνης δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τη βούληση του εφευρέτη της δυναμίτιδας και επιχειρηματία Αλφρεντ Νόμπελ και απονέμονται από το 1901.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή