Τροφή για σκέψη

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πολιτισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του, συνεχίζει να είναι μόνιμος φιλοξενούμενος στην Costa Navarino, όπως διαπιστώσαμε παρακολουθώντας το πρόσφατο Democracy & Film Weekend, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του New York Times Athens Democracy Forum. Και έπεται συνέχεια.

Θα μπορούσε σήμερα να γυριστεί μια ταινία τόσο καίρια, αντισυμβατική και πολυεπίπεδη σαν την «Casablanca»; Πώς το «Homeland» ανέτρεψε την κλασική δραματική δομή των πέντε πράξεων που έχει τις ρίζες της στον Αριστοτέλη; Έχει μερίδιο ευθύνης το σύγχρονο Χόλιγουντ στον απανθρωπισμό της έβδομης τέχνης και της κοινωνίας γενικότερα; Γιατί η κατανόηση του «φαινομένου Τραμπ» προϋποθέτει κάποιος να έχει δει το «Ένα πρόσωπο στο πλήθος» του Ηλία Καζάν, αλλά και το reality show «The Apprentice», όπου ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ απέλυε διαγωνιζομένους που εκπαιδεύονταν στο να πατούν επί πτωμάτων για να επιτύχουν; Πώς φτάσαμε στο σημείο οι τηλεοπτικές σειρές να γίνονται το οικουμενικό θέμα συζήτησης μεταξύ ανθρώπων που ζουν περιχαρακωμένοι στις ιδεολογίες τους, κλεισμένοι στους ψηφιακούς μικρόκοσμούς τους; Tι είναι η δεξαμενή της λογικής και γιατί χρειάζεται να την υπερασπιστούμε καταθέτοντας τη γνώση, την τέχνη, την αλήθεια μας, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία;

Ο κοινός τόπος δημοκρατίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας αποτελεί πρόσφορο πεδίο προβληματισμού και διαλόγου, όπως αποδείχθηκε το προπερασμένο Σαββατοκύριακο στην Costa Navarino, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Democracy & Film», με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου New York Times Athens Democracy Forum. «Είναι μια συζήτηση που φανταζόμαστε να γίνεται ένα βροχερό βράδυ σε κάποιον κλειστό χώρο στο Λονδίνο ή στο Παρίσι, αλλά αυτή η τοποθεσία ήταν ό,τι καλύτερο μπορέσαμε να βρούμε», όπως είπε αστειευόμενος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των New York Times, Mark Thompson, ευχαριστώντας τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, πρόεδρο της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., του φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, για την υποστήριξή του σε μία ακόμα επιτυχημένη διοργάνωση.

Γεγονός είναι ότι πιο ειδυλλιακό σκηνικό από το καταπράσινο driving rage του γηπέδου γκολφ The Dunes Course δεν θα μπορούσε να βρεθεί για μια κουβέντα που τελικώς κατάφερε να «ξυπνήσει» και όχι να κοιμίσει τους τυχερούς συμμετέχοντες, όπως ίσως θα συνέβαινε με άλλους ομιλητές, σε έναν άλλο, κλειστό χώρο. Παρά την απουσία ηχηρού κινηματογραφικού ονόματος από το πάνελ, ο συντονιστής καλλιτέχνης- παραγωγός Ali Hossaini, ο αρθρογράφος των New York Times Roger Cohen και ο σχεδόν… ελληνοποιημένος, τα χρόνια της κρίσης, δημοσιογράφος-συγγραφέας Paul Mason προσέγγισαν το θέμα με αμεσότητα, χιούμορ και κυρίως χωρίς ναρκισσισμό, κάνοντας το κοινό να αισθανθεί άνετα και να συμμετάσχει με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Μέσα σε 80 λεπτά ακούσαμε ενδιαφέρουσες εκμυστηρεύσεις («αποφάσισα να γίνω δημοσιογράφος όταν είδα το “Ζ” του Κώστα Γαβρά», είπε ο κ. Thompson), καίριες επισημάνσεις («θεμέλιο της δημοκρατίας είναι ο άνθρωπος ως πολιτικό ζώον, αλλά τα τελευταία χρόνια νικήθηκε από τον homo economicus και το Χόλιγουντ έχει μερίδιο ευθύνης σε αυτό», τόνισε ο Paul Mason) και πικρές αλήθειες («γινόμαστε όλο και χειρότεροι στο να αναπτύσσουμε έναν διάλογο που να υπερβαίνει τα ιδεολογικά όρια του καθενός», είπε ο Roger Cohen).

Από τουριστικής απόψεως, το συμπέρασμα του όλου τριημέρου, που περιλάμβανε πολλές από τις καθιερωμένες δραστηριότητες που προσφέρει η Costa Navarino, όπως φιλοσοφικό περίπατο στη φύση –με θέμα τη Δημοκρατία και το Αρχαίο Δράμα–, βραδιά αστρονομίας, γευσιγνωσία ελαιολάδου και μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής, είναι πως το resort που έβαλε τη Μεσσηνία στον διεθνή χάρτη συνεχίζει να βαδίζει με συνέπεια στην κατεύθυνση του τουρισμού ποιοτικών, ουσιαστικών εμπειριών, που κάνουν τους ξένους αλλά και τους Έλληνες επισκέπτες να αισθάνονται πλουσιότεροι επιστρέφοντας από τις διακοπές τους. Δεν είναι ένας εύκολος δρόμος αυτός –απαιτεί προγραμματισμό μηνών, ευρηματικότητα, έξοδα– αλλά, όπως φαίνεται, βοηθά να κτιστεί το brand της Costa Navarino σε πολύ πιο γερά θεμέλια απ’ ότι φέρ’ ειπείν οι τυχαίες – σποραδικές – φιλικές στα social media παρουσίες διασημοτήτων. Στις αρχές του καλοκαιριού, η εταιρεία παραγωγής Faliron House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου και το Sundance Institute διοργάνωσαν εκεί ένα πολυήμερο εργαστήρι για σεναριογράφους της Μεσογείου, προσκαλώντας ως μέντορες επιφανείς προσωπικότητες του ποιοτικού κινηματογράφου, όπως ο Σουηδός Ruben Ostlund, ο Αμερικανός Jeff Daniels και η Γαλλίδα σταρ-σκηνοθέτρια Julie Delpy.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΜΟΔΑ

Στα τέλη του Οκτώβρη ακολουθεί ένα πολιτιστικό τριήμερο για την έκθεση «Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς», που πραγματοποιείται στην Costa Navarino και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Θέμα της έκθεσης, όπου συμμετέχει ο θρύλος της μόδας Jean Paul Gaultier, διάσημες Ελληνίδες σχεδιάστριες όπως η Μary Katrantzos και εικαστικοί καλλιτέχνες, είναι το πώς η παράδοση συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους δημιουργούς αλλά και το πώς διαφυλάσσεται μέσα από τη μόδα του σήμερα. Η Βρετανή δημοσιογράφος μόδας και συγγραφέας Tamsin Blanchard θα συντονίσει μια συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη, οι ιδρύτριες του οίκου Zeus+Dione και η καλλιτέχνις Μαργαρίτα Μυρογιάννη. Το πολιτιστικό τριήμερο περιλαμβάνει επίσης παρουσίαση σπάνιων παραδοσιακών φορεσιών της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», καθώς και προβολή του φιλμ «Interlude» του Blind Adam, μια οπτικοποιημένη performance του ομώνυμου ποιήματος του καλλιτέχνη.

|| 20-22 Oκτωβρίου.

Πληροφορίες – Πακέτα διαμονής: costanavarino.com/culturalweekend

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή