Mε το βλέμμα προς το ΚΑΣ το Μαξίμου

Mε το βλέμμα προς το ΚΑΣ το Μαξίμου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια εισήγηση για περιορισμένη κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, τέτοια ώστε να μη συνεπάγεται περιορισμούς δόμησης»: αυτό περιμένει η κυβέρνηση από τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, και μια θετική απόφαση επί της επιθυμητής εισήγησης θα λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της επένδυσης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου. Βεβαίως, στην κυβέρνηση κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν μέχρι να αρχίσει η σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ και, κατά πρώτον, να κατατεθεί από την επικεφαλής του συμβουλίου Μαρία Βλαζάκη μια εισήγηση που θα κινείται πάνω-κάτω σε αυτή τη γραμμή και, κατά δεύτερον, να ολοκληρωθεί αισίως η ψηφοφορία επ’ αυτής, ώστε στα χέρια της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου να φθάσει μια πρόταση η οποία θα είναι συμβατή με την απελευθέρωση των εργασιών για την υλοποίηση της επένδυσης.

Το θέμα είναι κάθε άλλο παρά απλό με την τροπή που έχει λάβει έπειτα από τις επαναλαμβανόμενες αναβολές από το ΚΑΣ στη λήψη απόφασης, οι οποίες εν πολλοίς επιβλήθηκαν υπό τον φόβο η απόφαση που θα προέκυπτε από τις προηγούμενες συνεδριάσεις να είναι τέτοια που επί της ουσίας θα βάλει ταφόπλακα στην υλοποίηση της επένδυσης. Ετσι, μέχρι να ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση, η κυβερνητική ηγεσία θα βρίσκεται σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα. Οπως αναφέρει κυβερνητική πηγή κοντά στον πρωθυπουργό, «δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα προχωρήσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουμε. Στο ΚΑΣ συμμετέχουν 15 αρχαιολόγοι και έχει διαμορφωθεί ένας περίεργος συσχετισμός, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε». Υστερα από όσα έχουν προηγηθεί, είναι περισσότερο από φυσιολογική η κυβερνητική επιλογή να διατηρούνται ορισμένες επιφυλάξεις. Φαίνεται ότι έχει προηγηθεί συνεννόηση και λίγο έως πολύ υπάρχει προϊδεασμός για την πρόταση που θα εισηγηθεί η επικεφαλής του ΚΑΣ. Ωστόσο, καθώς ανάλογες διαβεβαιώσεις υπήρξαν και για τις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, εκφράζεται μεν αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά κανείς δεν θέλει να εμφανιστεί ως σίγουρος για την τελική έκβαση. Σε κάθε περίπτωση, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύεται ότι οι εναλλακτικές έχουν εξεταστεί και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον προκύψει και σήμερα κάποιο κώλυμα ή εφόσον η απόφαση του ΚΑΣ δεν είναι η αναμενόμενη, να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Για τον κ. Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται σε προσωπικό στοίχημα το να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, καθώς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι ασύμβατη με το αφήγημα της κυβερνητικής βούλησης για προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων, που ο ίδιος έχει προτάξει. Βεβαίως, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θα πρέπει πρωτίστως να απαντήσει στα ερωτήματα των δικών της στελεχών για τον παραγκωνισμό των αρχαιολόγων. Το έργο των αρχαιολόγων έσπευσε δημοσίως να επαινέσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Τσίπρα, επισημάνθηκε ότι τυχόν παράκαμψη του ΚΑΣ θα φέρει σε δυσμενή θέση την κυβέρνηση, ιδιαίτερα δεδομένης της στάσης του κόμματος έναντι της επένδυσης στο Ελληνικό παλαιότερα.

Στη Βουλγαρία

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται σήμερα να μεταβεί στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας. Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, υπό το πρίσμα και της ενίσχυσης της σταθερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή