Αντιπρόταση από το Ποτάμι για την ψηφοφορία

Αντιπρόταση από το Ποτάμι για την ψηφοφορία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρελάνς στη διαδικασία της εκλογής του αρχηγού του νέου φορέα θα κάνει σήμερα το Ποτάμι, καθώς ο Στ. Θεοδωράκης θα καταθέσει στην επιτροπή Αλιβιζάτου αναλυτική πρόταση –χωρίς κανένα επιπλέον κόστος– με την οποία θα τεκμηριώσει ότι μπορεί να διεξαχθεί και εξ αποστάσεως ψήφος με πλήρως αδιάβλητο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Ποταμιού, εκτός από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) –που έχει επιτυχώς διεξαγάγει ανάλογες ψηφοφορίες–, θα συμπεριλάβει και τις εγγυήσεις που μπορούν να παράσχουν διαδικτυακές εταιρείες παγκοσμίου εμβέλειας, όπως η Google, διασφαλίζοντας την ταυτοποίηση των ενδιαφερομένων. Με απλά λόγια, η πρόταση θα προβλέπει την προεγγραφή όσων πολιτών ενδιαφέρονται να ψηφίσουν διαδικτυακά, σε ένα δεύτερο στάδιο την αδιαμφισβήτητη ταυτοποίησή τους (ακόμη και με βιντεοκλήσεις), ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα διεξαχθούν οι εκλογές, το προτεινόμενο σύστημα θα αποστείλει σε αυτούς έναν μοναδικό κωδικό τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ψηφίσουν είτε μέσω του κινητού τους τηλεφώνου είτε και μέσω του υπολογιστή τους. Πλήρεις εγγυήσεις θα υπάρχουν επίσης και ως προς τον φορέα που θα συλλέξει όλα αυτά τα στοιχεία, όπως και στον τρόπο που θα γίνει η καταβολή του αντιτίμου –3 ή 4 ευρώ– για να μπορεί κάθε πολίτης να ψηφίσει εξ αποστάσεως. Με απλά λόγια, το Ποτάμι θα επιχειρήσει να απαντήσει εμπράκτως σε όλες τις ενστάσεις που έχουν ακουστεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως από τη Χαρ. Τρικούπη, για το ποιος θα έχει στην κατοχή του όλα αυτά τα στοιχεία, όπως –κυρίως– ποιος θα ελέγξει την ταυτοπροσωπία των ενδιαφερομένων.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Θεοδωράκης θα κοινοποιήσει σήμερα την πρότασή του όχι μόνον στην επιτροπή Αλιβιζάτου και στους συνυποψηφίους του, αλλά και στον Γ. Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ), όπως και στον Θαν. Θεοχαρόπουλο (ΔΗΜΑΡ). Ο λόγος είναι προφανής. Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα επιδιώξει να καταδείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων εμπλέκονται ευθέως ή εμμέσως στη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού δεν έχει την παραμικρή αντίρρηση να διεξαχθεί εξ αποστάσεως ψήφος αν υπάρξει εγγύηση των ειδικών ότι αυτή μπορεί να γίνει με τρόπο αδιάβλητο, πιέζοντας δι’ αυτής της οδού και τη Φώφη Γεννηματά να την αποδεχθεί.

Το σοβαρότερο διαδικαστικό ζήτημα έχει, πάντως, οριστικοποιηθεί. Την ευθύνη της ψηφοφορίας θα αναλάβουν από κοινού η Wind και η εταιρεία πληροφορικής Open Technology Services (OTS), και το συνολικό κόστος της προσφοράς κλείδωσε στις 410.000 ευρώ. Η μεν OTS θα διαμορφώσει το κατάλληλο λογισμικό και η Wind θα διαθέσει τις ταμπλέτες, ενώ οι γραμμές που θα χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί η αναγκαία online σύνδεση των εκλογικών τμημάτων θα είναι όχι μόνον της Wind, αλλά και της Cosmote.

Πιθανή αναβολή

Ανοικτή, αντιθέτως, παραμένει η ημερομηνία των εκλογών, καθώς είναι πιθανόν για τεχνικούς λόγους να υπάρξει μια μικρή αναβολή για 1-2 εβδομάδες (ο πρώτος γύρος έχει προαναγγελθεί για τις 5 Νοεμβρίου), ενώ με ανακοίνωσή της η επιτροπή Αλιβιζάτου εμμέσως επιβεβαίωσε χθες ότι για να ψηφίσουν οι πολίτες, δεν θα πρέπει απαραιτήτως να δεσμευθούν ότι θα γίνουν και μέλη του νέου φορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή