Σοκ στην Ισπανία, ανησυχία στην Ευρώπη

Σοκ στην Ισπανία, ανησυχία στην Ευρώπη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία, περισυλλογή και πυρετός διαβουλεύσεων για τη διαχείριση της επόμενης μέρας. Αυτή ήταν η πολιτική ατμόσφαιρα που μοιράζονταν χθες Μαδρίτη και Βαρκελώνη, καθώς η κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας υπό τον Κάρλες Πουτζδεμόν επιθεωρούσαν τις βαθιές πληγές που άφησε το χαοτικό δημοψήφισμα της Κυριακής και μελετούσαν τις επόμενες κινήσεις τους.

Υστερα από σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών με τους επιτελείς του, ο Πουτζδεμόν δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να διακηρύξει αμέσως την ανεξαρτησία, γιατί η κυβέρνησή του «δεν επιθυμεί μια τραυματική ρήξη, αλλά μια νέα κατανόηση με το ισπανικό κράτος». Προς αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε τη μεσολάβηση της Ε.Ε. ώστε να αποκατασταθεί ο διάλογος με τη Μαδρίτη, τονίζοντας ότι μετά τα όσα συνέβησαν την Κυριακή, «η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια». Ο Καταλανός ηγέτης δεν παρέλειψε, βέβαια, να αξιώσει από την κυβέρνηση Ραχόι να αποσύρει τους 10.000 αστυνομικούς, ενώ ανακοίνωσε ότι η τοπική κυβέρνηση συγκρότησε εξεταστική επιτροπή για τις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας και της Guardia Civil στα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με τις καταλανικές αρχές, περίπου 900 πολίτες τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής ψηφοφορίας.

Παρά τον αποφασιστικό τους τόνο, οι χθεσινές δηλώσεις Πουτζδεμόν ήταν ένα βήμα πίσω από την αρχική του τοποθέτηση, τη νύχτα της Κυριακής, όταν δήλωσε ότι το δημοψήφισμα χάρισε στην Καταλωνία το δικαίωμα να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Στην προεκλογική περίοδο είχε δεσμευθεί ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι θετικό, θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας εντός 48 ωρών, κάτι που μέχρι χθες το βράδυ δεν φαινόταν πιθανό. Σύμφωνα με τις καταλανικές αρχές, στο –παράνομο κατά το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας– δημοψήφισμα κατάφεραν να ψηφίσουν 2,26 εκατ. Καταλανοί επί εκλογικού σώματος 5,34 εκατομμυρίων, ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι 750.000 είτε δεν κατάφεραν να ψηφίσουν λόγω της αστυνομικής επέμβασης είτε δεν κατεγράφησαν, καθώς αστυνομικοί κατάσχεσαν τις κάλπες.

Από την πλευρά του, ο Ραχόι είχε διαδοχικές συναντήσεις χθες το απόγευμα, στη Μαδρίτη, με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos, κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Ισπανού πρωθυπουργού και στη διάρκεια της καταλανικής κρίσης τάσσονταν εναντίον του δημοψηφίσματος.

Στη χθεσινή του συνάντηση με τον Ραχόι, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών του ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τον Πουτζδεμόν για την υπέρβαση της συνταγματικής κρίσης. Παράλληλα, επέκρινε την αστυνομική βία στην Καταλωνία και κατέστησε σαφές ότι θα ζητήσει τον καταλογισμό ευθυνών στους κόλπους της ισπανικής κυβέρνησης. Στον αντίποδα του Σάντσεθ, ο ηγέτης των Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα, ζήτησε από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που της επιτρέπει να καταλύσει τις τοπικές αρχές της Καταλωνίας, ώστε να προλάβει το ενδεχόμενο μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, μέχρι την Πέμπτη.

Λάδι στη φωτιά ήρθαν να ρίξουν οι χθεσινές δηλώσεις των δύο υπουργών του Ραχόι που, εκ του αξιώματός τους, επωμίζονται τις σοβαρότερες ευθύνες για τα επεισόδια της Κυριακής. Ο υπ. Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά δεν απέκλεισε να προσφύγει η κυβέρνησή του στο άρθρο 155 του συντάγματος, ενώ χαρακτήρισε «υποδειγματική» τη στάση της αστυνομίας. Από την πλευρά του, ο υπ. Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο χαιρέτισε τον «επαγγελματισμό» της αστυνομίας και εξέφρασε λύπη για «τους τραυματίες και των δύο πλευρών», επιρρίπτοντας τις ευθύνες για όσα διαδραματίστηκαν αποκλειστικά στην κυβέρνηση της Καταλωνίας. Δήλωσε, επίσης, ότι οι αστυνομικές ενισχύσεις που έχουν σταλεί στην περιοχή θα παραμείνουν «όσο διάστημα χρειαστεί».

Γενική απεργία σήμερα

Η ένταση στους δρόμους της Βαρκελώνης και των άλλων καταλανικών πόλεων θα διατηρηθεί και σήμερα σε υψηλά επίπεδα, καθώς έχει κηρυχθεί γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική επέμβαση. Στην απεργία συμμετέχουν όλα τα συνδικάτα της περιοχής και σειρά κοινωνικών οργανώσεων, ακόμη και το ποδοσφαιρικό σωματείο της Μπαρτσελόνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή