Newsletter

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα έχουμε κι άλλη έκπληξη;

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, η Σουηδική Ακαδημία θα ανακοινώσει το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2017. Είθισται η ανακοίνωση να είναι ημέρα Πέμπτη, μηνός Οκτωβρίου και αυτό που περιμένουν όσοι παρακολουθούν την πολιτική της Σουηδικής Ακαδημίας είναι αν θα συνεχιστεί η πρόσφατη παράδοση της απόκλισης από τον κανόνα της λογοτεχνίας ή έστω η διεύρυνση του όρου λογοτεχνία. Πέρυσι βραβεύθηκε ο Μπομπ Ντίλαν ως ποιητής-τροβαδούρος και το 2015 βραβεύθηκε η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς για υβρίδιο λογοτεχνίας, δημοσιογραφίας και μαρτυρίας που εκπροσωπεί η γενναία γραφή της.

Δεν θα πάρουμε…

«Δεν χρειαζόμαστε τα βιβλία», ήταν η απάντηση μιας θαρραλέας βιβλιοθηκαρίου από τη Μασαχουσέτη στην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, η οποία πρόσφατα απέστειλε από ένα δέμα με δέκα βιβλία του Dr Seuss σε μερικά από τα καλύτερα αμερικανικά σχολεία. «Ισως δεν το γνωρίζετε, αλλά τα βιβλία του Dr Seuss είναι λίγο κλισέ», ενώ «οι εικονογραφήσεις τους βρίθουν ρατσιστικών στερεοτύπων», δήλωσε η Liz Phipps Soeiro, που εργάζεται σε ένα βραβευμένο Δημοτικό της πόλης Cambridgeport. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Μελάνια Τραμπ θα έπρεπε να στείλει τα δέματα σε σχολεία που τα είχαν περισσότερο ανάγκη και της πρότεινε δέκα εναλλακτικούς τίτλους με την ελπίδα ότι θα της επιτρέψουν να ρίξει μια ματιά «στις ζωές των πολλών παιδιών που επηρεάζονται από τη διοίκηση του συζύγου» της.

Τριήμερο συνέδριο

Η Ελληνοαμερικανική Ενωση και το Hellenic American College παρουσιάζουν συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τη Μεταρρύθμιση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα», 20, 21 και 22/10, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης. Το συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη διάσωση της Νεάπολης ως πνευματικού κέντρου της Αθήνας σε συνεργασία με 9 εκδοτικούς οίκους που έχουν την έδρα τους ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Πρόκειται για τις εκδόσεις: της Εστίας, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Αγρα, Πατάκη, Gutenberg, Νεφέλη, Μέλισσα και Καστανιώτη. Περισσότεροι από 40 διακεκριμένοι ομιλητές –κορυφαίοι ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του πνεύματος– θα συνομιλήσουν μεταξύ τους και με το κοινό, προσεγγίζοντας το ζήτημα της μεταρρύθμισης στη βάση επτά θεματικών αξόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή