Αρωμα Ελλάδας στη Βασιλεία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό αυτή την εβδομάδα και για δύο ολόκληρους μήνες, τα ελληνικά γίνονται η δεύτερη επίσημη γλώσσα στη Βασιλεία της Ελβετίας χάρη σε ένα φεστιβάλ που έχει προτεραιότητα την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Το Culturescapes ξεκίνησε τη διαδρομή του το 2003, φέρνοντας το ελβετικό κοινό σε επαφή με το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Γεωργίας και έκτοτε εστιάζει σε κοινωνίες που βρίσκονται σε κάποιου είδους «μετάβαση» (μέχρι σήμερα έχει αναδείξει τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της Ουκρανίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Ισλανδίας κ.ά.). Ετσι, από αύριο και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, περίπου 180 Ελληνες καλλιτέχνες έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη Βασιλεία και σε άλλες 14 ελβετικές πόλεις, ενώ ορισμένοι θα έχουν την ευκαιρία επίσης να ταξιδέψουν στη Γερμανία και στο Λιχτενστάιν. Κεντρικοί θεματικοί άξονες της φετινής διοργάνωσης είναι η κληρονομιά, ως ευλογία αλλά και ως φορτίο, η ταυτότητα, εθνική και ευρωπαϊκή, καθώς και η έννοια της αλληλεγγύης, η οποία φαίνεται ότι δεν επαρκεί για να φέρει την ενότητα στην Ευρώπη της κρίσης.

Το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Ο μέγας δαμαστής» έχει επιλεγεί για την πρεμιέρα του φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης στη Βασιλεία, παρουσία της Eλληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Το παρών θα δώσουν, ακόμα, ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης με την «Καθαρή πόλη», βασισμένη στις εμπειρίες μεταναστριών καθαριστριών στην Ελλάδα, ενώ η ομάδα Blitz θα παρουσιάσει το «Ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς», που είναι εμπνευσμένο από το «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν και, όπως ο «Μέγας δαμαστής», αποτελεί συμπαραγωγή του Culturscapes.

Ενα αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα, καθώς και μία συναυλία της παιδικής χορωδίας Rosarte με τραγούδια προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας της Αθήνας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μουσικό σκέλος της διοργάνωσης, ενώ στις τέσσερις εκθέσεις συμμετέχουν εικαστικοί και επιμελητές από την Ελλάδα και την Ελβετία. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν λογοτεχνικές παρουσιάσεις, προβολές σύγχρονων ελληνικών ταινιών, διαλέξεις για την ελληνική αρχαιότητα και τις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, όπως επίσης και μαθήματα ελληνικής μαγειρικής. Τη δίγλωσση έκδοση «Culturescapes» που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε διοργάνωσης από το 2009 και κατά καιρούς έχει «ενοχλήσει» τις κατά τόπους πολιτικές ηγεσίες, φέτος επιμελούνται οι Kateryna Botanova και Χρήστος Χρυσόπουλος. Περισσότερα στο culturescapes.ch.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή