Οι «Νύχτες» των ρεκόρ και των… καουμπόηδων

Οι «Νύχτες» των ρεκόρ και των… καουμπόηδων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα ημέρες γεμάτες σινεμά, με ταινίες πραγματικά πρώτου επιπέδου, με πολλούς και σπουδαίους προσκεκλημένους και –το σημαντικότερο– αθρόα προσέλευση στις αίθουσες. Το 23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» σημείωσε φέτος τα περισσότερα sold-out στην ιστορία του θεσμού (πάνω από 70.000 θεατές) και βέβαια δεν παρέλειψε να βραβεύσει εκείνους που έκλεψαν τις εντυπώσεις κοινού και ειδικών.

Στην τελετή που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στο «Ιντεάλ», στη σκηνή βρέθηκαν πολλοί και άξιοι, έστω και… εξ αποστάσεως. Πρώτη και καλύτερη η Κινεζοαμερικανίδα Κλοέ Ζαό, η οποία έστειλε βίντεο προκειμένου να ευχαριστήσει για τη βράβευση της ταινίας της «The Rider» με τη Χρυσή Αθηνά, τη μεγαλύτερη δηλαδή διάκριση του φεστιβάλ. Το φιλμ αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού πρωταθλητή του ροντέο, ενός σύγχρονου καουμπόη, ο οποίος αναγκάζεται να αλλάξει τρόπο, αλλά και στάση ζωής, ύστερα από έναν σοβαρό τραυματισμό. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Κερέμ Αγιάν, το «Τhe Rider» βραβεύτηκε «για τους καινοτόμους και τολμηρούς τρόπους που η νεαρή σκηνοθέτις ανασχηματίζει τα όρια ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, και επίσης για την εξαιρετικά δημιουργική και τρυφερή προσέγγιση του θέματος». Από την άλλη, το «Foxtrot» του Ισραηλινού Σαμουέλ Μαόζ, το οποίο για πολλούς αποτελούσε φαβορί, αρκέστηκε τελικά στο βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ εκείνο του σεναρίου δόθηκε στο ιταλικό «Τα μυστήρια της Σικελίας».

Στα υπόλοιπα των βραβεύσεων, αξίζει να σημειωθεί πως η «μουσική» Χρυσή Αθηνά απονεμήθηκε (εν μέσω έντονου συναγωνισμού) στην «Τσαβέλα Βάργκας» των Κάθριν Γκαντ και Νταρίσα Κάι, ενώ ειδικό βραβείο επιτροπής πήρε ο Πολ Φίγκαν για την ταινία «Τραγούδια που μου έμαθε ο τόπος μου». Ως επιστέγασμα της τελετής, το κοινό που βρέθηκε στο «Ιντεάλ» είχε την ευκαιρία να απολαύσει και δύο ταινίες με θέμα το προσφυγικό: τη μικρού μήκους (αλλά μεγάλης φόρτισης) «8η Ηπειρος» του Γιώργου Ζώη και την «Η άλλη όψη της ελπίδας», τελευταία κινηματογραφική δουλεία του σπουδαίου Ακι Καουρισμάκι.

​​Η πλήρης λίστα στο cinemagazine.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή