Ενα δέμα «έσωσε» τον Λεμπιδάκη

Ενα δέμα «έσωσε» τον Λεμπιδάκη

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη σε οπτικό υλικό από την κάμερα ασφαλείας ενός ταχυδρομείου στο Ρέθυμνο οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν το σημείο όπου κρατείτο αλυσοδεμένος ο 54χρονος Μιχάλης Λεμπιδάκης. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στο βίντεο εμφανιζόταν η ανήλικη κόρη ενός από τους απαγωγείς να μπαίνει στο υποκατάστημα και να ταχυδρομεί ένα δέμα. Πώς το συμβάν συσχετίστηκε με την απαγωγή; Καλά ενημερωμένες πηγές αποκάλυψαν ότι το δέμα περιείχε μια πρόσφατη –ενδεχομένως την τελευταία– επιστολή των απαγωγέων προς την οικογένεια του 54χρονου.

Οι αστυνομικοί κατέγραψαν τις κινήσεις της 16χρονης και κατάφεραν να εντοπίσουν το κρησφύγετο των απαγωγέων. Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης οριστικοποιήθηκαν την Κυριακή. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, που ήταν καθ’ οδόν προς τα Γιάννενα, βρισκόταν σε επικοινωνία με τον επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών στην Κρήτη, Κωνσταντίνο Λαγουδάκη. Η 16χρονη συνελήφθη, όπως και ο πατέρας της που φέρεται, στο παρελθόν τουλάχιστον, να δραστηριοποιείτο ως μεσίτης.

Ο 54χρονος επιχειρηματίας εντοπίστηκε χθες στις 7.30 π.μ. σε μάντρα με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, λίγο έξω από το Ρέθυμνο. Ηταν φανερά καταβεβλημένος από την εξάμηνη ομηρία του. Στο σημείο συνελήφθησαν δύο άτομα, ο ιδιοκτήτης της μάντρας και ένα άτομο με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, που είχε αναλάβει τη φρούρηση του Λεμπιδάκη. Σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Κρήτη και Αττική, συνελήφθησαν άλλοι έξι, ενώ στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου προσήχθησαν και ανακρίνονταν έως αργά χθες ακόμα τέσσερις ύποπτοι.

Στο μεταξύ, μια ανάσα από τον Μιχάλη Λεμπιδάκη φέρεται να είχε φτάσει τον περασμένο Αύγουστο η ΕΛ.ΑΣ., δίχως να τον εντοπίσει. Την 6η Αυγούστου αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε σπίτι στον οικισμό Βρασκάς κοντά στα Σφακιά, όπου είχαν πληροφορίες ότι κρατείται ο Λεμπιδάκης. Ερεύνησαν δύο σπίτια, δίχως όμως να εντοπίσουν τον επιχειρηματία. Μάλιστα, προκειμένου να μην κινήσουν τις υποψίες των υπόπτων, είχαν διαρρεύσει ότι η έρευνα αφορούσε υπόθεση διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν από επίσημα χείλη, στην πρώτη του κατάθεση αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, ο Λεμπιδάκης είπε στους αστυνομικούς ότι στην έρευνα του Αυγούστου βρισκόταν σε διπλανό χώρο και τους άκουγε να φωνάζουν «Αστυνομία, Αστυνομία».

Ακόμα, είπε ότι στη διάρκεια της 6μηνης ομηρίας του, οι δράστες τον μετακίνησαν σε τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα, πάντοτε φορώντας του κουκούλα. «Με είχαν πάντοτε δεμένο με αλυσίδα, ή στο χέρι ή στο πόδι, σαν σκυλί. Ελεγαν ότι θα έχω κακό τέλος. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με σώσατε», κατέθεσε.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος αστυνομικοί από τα τμήματα «ειδικών» επιχειρήσεων της Κρήτης, καθώς και έμπειροι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ στην έρευνα συνέδραμε η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών. «Κομβικό» ρόλο στην πορεία της υπόθεσης διαδραμάτισε και ένας δήθεν τυχαίος τροχονομικός έλεγχος, τον Ιούλιο σε Ι.Χ. στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιβάτες του αυτοκινήτου στη θέα των αστυνομικών πέταξαν στο πλάι του δρόμου τα κινητά τους τηλέφωνα. Εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από τους αστυνομικούς και όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για «επιχειρησιακά» τηλέφωνα, τα οποία οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν στις μεταξύ τους επικοινωνίες.

Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγεται 45χρονος κάτοικος Ρεθύμνου, που κατηγορήθηκε πρόσφατα για τον εμπρησμό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη, καθώς και για βιαιοπραγία κατά δικαστικού επιμελητή στη διάρκεια κατάσχεσης καταστήματος. Εμφανίζεται μάλιστα ως επικεφαλής «κίνησης» ενάντια στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Ρόλο συνεργού αποδίδουν οι αστυνομικοί και σε 23χρονο Κρητικό, που είχε φυλακιστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος υποψήφιας με τη Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές του 2015. Στο πλαίσιο των χθεσινών ερευνών προσήχθη γνωστός «ποινικός», ο οποίος καταδικάστηκε μόλις χθες σε φυλάκιση έξι ετών για συμμετοχή στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Δεν προέκυψε ευθεία διασύνδεσή του με την απαγωγή Λεμπιδάκη, ωστόσο στο σπίτι του βρέθηκε ένα όπλο και εις βάρος του αναμένεται να ασκηθεί δίωξη για παράνομη οπλοφορία.

Οι απαιτήσεις των απαγωγέων και οι αποδείξεις ζωής

Ο 54χρονος επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης απήχθη το απόγευμα της 30ής Μαρτίου, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν από την πόλη του Ηρακλείου προς το σπίτι του, στο οικισμό Καλέσσα. Το αυτοκίνητό του είχε βρεθεί εγκαταλελειμμένο σε επαρχιακό δρόμο, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, ενώ σε κοντινή απόσταση είχαν εντοπιστεί καμένα και τα δύο αυτοκίνητα των απαγωγέων, ένα BMW και ένα αγροτικό με το οποίο πιθανολογείται ότι είχαν φράξει τον δρόμο στον 54χρονο επιχειρηματία.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι δράστες έστειλαν γραπτό μήνυμα στην οικογένεια του απαχθέντος απαιτώντας λύτρα 100 εκατ. ευρώ για να τον απελευθερώσουν. Ζήτησαν μάλιστα τα λύτρα να πληρωθούν σε «μικρά» χαρτονομίσματα των 10 και 20 ευρώ, ώστε στην περίπτωση που η αστυνομία «σημάδευε» τα χρήματα –όπως στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου– να ήταν ευκολότερο το «ξέπλυμά» τους.

Τον Μάιο, για να αποδείξουν ότι ο επιχειρηματίας παραμένει ζωντανός, οι δράστες έστειλαν στην οικογένειά του βίντεο, στο οποίο ο 54χρονος κάνει αναφορά στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Τους επόμενους σχεδόν δύο μήνες, η επικοινωνία των απαγωγέων με του συγγενείς του θύματος διεκόπη και τη 17η Ιουνίου η οικογένεια Λεμπιδάκη, σε συνεννόηση με την ΕΛ.ΑΣ., κοινοποίησε επιστολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με την οποία ανακοίνωνε τη «διακοπή» των διαπραγματεύσεων.

Τις μέρες που ακολούθησαν, οι δράστες επανήλθαν με νέο γραπτό μήνυμά τους και, μάλιστα, ανταποκρινόμενοι σε αίτημα των συγγενών του Λεμπιδάκη, έστειλαν νέα απόδειξη ζωής. Το ίδιο συνέβη και στα τέλη Αυγούστου, όταν στα χέρια της οικογένειας έφτασε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο αυτή τη φορά ο 54χρονος έκανε αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη. Σημειώνεται ότι η οικογένεια του απαχθέντος είχε από την πρώτη στιγμή διαμηνύσει ότι δεν μπορούσε να καταβάλει λύτρα πάνω από 9,5 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο, και ενώ η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν, οι απαιτήσεις των απαγωγέων μειώθηκαν στα 18 εκατ. ευρώ. «Μεγάλη επιτυχία» χαρακτήρισε την εξιχνίαση της απαγωγής και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Η αστυνομία είχε τις πληροφορίες, αλλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να δράσει. Είναι σημαντικό ότι ο άνθρωπος είναι σώος και βρίσκεται κοντά στους δικούς του», δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας: «Πιστεύω πως η υπόθεση της Κρήτης δείχνει πως η ΕΛ.ΑΣ. είναι μια σύγχρονη, αποτελεσματική αστυνομία. Μπορούμε με περηφάνια να πούμε πως μπορούμε να δουλέψουμε επαγγελματικά, αθόρυβα, ώριμα και με σύνεση, και να φέρουμε πολύ δύσκολες υποθέσεις εις πέρας», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή