Υπεγράφη η 20ετής επέκταση της σύμβασης για το ΔΑΑ

Υπεγράφη η 20ετής επέκταση της σύμβασης για το ΔΑΑ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλεισε το πρώτο μέτωπο στην αποκρατικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Το περασμένο Σάββατο υπεγράφη η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα για επιπλέον 20 έτη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΔΑΑ, υπέγραψαν την παράταση της από 31.07.1995 Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου (ΣΑΑ) κατά 20 επιπλέον έτη, δηλαδή μέχρι τις 11 Ιουνίου 2046. Το προσφερόμενο τίμημα από την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. για την παράταση της ΣΑΑ ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Το καθαρό έσοδο για το ΤΑΙΠΕΔ και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 483,87 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και την κύρωση της παράτασης από τη Βουλή των Ελλήνων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την παράταση της παραχώρησης του αερολιμένα Σπάτων, «αποστέλλει ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης, εντός και εκτός Ελλάδας, για την ελληνική οικονομία και συνιστά αναγνώριση μιας από τις πλέον επιτυχημένες συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα».

Το στοίχημα που τίθεται τώρα είναι αν οι προαιρέσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας θα ικανοποιηθούν μέσα στη χρονιά, έτσι ώστε η πρώτη καταβολή του τιμήματος (52%) να δοθεί πριν από το τέλος του έτους. Η καταβολή του υπολοίπου θα γίνει σε περίπου ένα έτος μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και οπωσδήποτε πριν από τις 31/12/2018. Το επόμενο βήμα, στην αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ, είναι η πώληση του 30% των μετοχών του κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή