Τον διάδοχο της Γέλεν στο τιμόνι της Federal Reserve αναζητεί ο Τραμπ

Τον διάδοχο της Γέλεν στο τιμόνι της Federal Reserve αναζητεί ο Τραμπ

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση διαδόχου της Τζάνετ Γέλεν, προέδρου της Federal Reserve, έχει επιδοθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η θητεία της πρώτης γυναίκας προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ λήγει στις 3 Φεβρουαρίου. Δεδομένου ότι η κ. Γέλεν θα μπορούσε να διοριστεί δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Fed, η πραγματική αιτία της αναζήτησης αντικαταστάτη είναι μάλλον η διάσταση απόψεων μεταξύ της προέδρου της Fed και του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κ. Γέλεν έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη διαφωνία της για τη νέα απορρύθμιση του τραπεζικού τομέα και την κατάργηση των ρυθμίσεων που θεσπίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ο Αμερικανός πρόεδρος την κατηγόρησε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι προσπαθεί με τις κατά καιρούς αποφάσεις της να παρέμβει δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Ετσι, τις τελευταίες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ συναντάται με διαφόρους υποψηφίους. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα αφενός με τον Κέβιν Γουόρς, πρώην στέλεχος της Fed και του Φόρουμ Στρατηγικής και Πολιτικής του Τραμπ, και τον Ζερόμ Πάουελ, στέλεχος της Fed από το 2012. Ολα δείχνουν ότι αυτοί είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι. Η επίσκεψη του Κέβιν Γουόρς στον Λευκό Οίκο οδήγησε αυτομάτως σε άνοδο τις μετοχές των τραπεζών και τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου.

Ο λόγος είναι ότι ο Γουόρς υποστηρίζει την απορρύθμιση του τραπεζικού τομέα. Η προοπτική ανάδειξής του σε διάδοχο της κ. Γέλεν συνεπάγεται την επιθετική απελευθέρωση του κλάδου και την επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων. «Σε ό,τι αφορά την πολιτική του, ο κ. Γουόρς δεν υποστηρίζει τόσο τη χαλαρή νομισματική πολιτική όσο η κ. Γέλεν», σχολιάζει σχετικά ο Στίβεν Στάνλεϊ, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Amherst Pierpont Securities στη Νέα Υόρκη.

Το προφίλ του 47χρονου κ. Γουόρς ως οικονομολόγου είναι γνωστό από τη θητεία του ως στελέχους της Fed στο διάστημα 2006 – 2011, αλλά και ως οικονομικού συμβούλου του προέδρου Τζορτζ Μπους από το 2002 έως το 2006.

Είναι από τους ελάχιστους επιφανείς Ρεπουμπλικανούς που δεν πήραν αποστάσεις από την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να μην καταδικάσει τον ρατσισμό και τα επεισόδια στο Σαρλότβιλ. Είναι παντρεμένος με την Τζέιν Λοντέρ, εγγονή της Εστέ Λοντέρ και κληρονόμο της ομώνυμης φίρμας καλλυντικών. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο πεθερός του, ο επιχειρηματίας Ρόναλντ Λοντέρ, ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις στον Λευκό Οίκο προκειμένου να αναλάβει ο γαμπρός του το τιμόνι της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Ζερόμ Πάουελ, πριν γίνει στέλεχος της Fed ήταν συνεργάτης της ιδιωτικής επενδυτικής Carlyle Group, από το 1997 έως το 2005, νομικός σύμβουλος και τραπεζικό στέλεχος στη Νέα Υόρκη. Διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος και υφυπουργός Οικονομικών από το 1990 έως το 1993. Συντάχθηκε με την κ. Γέλεν σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή νομισματική πολιτική, αλλά παράλληλα υποστηρίζει τη χαλάρωση ορισμένων ρυθμίσεων του τραπεζικού τομέα που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Εν ολίγοις, ταιριάζει πλήρως με την προτίμηση του Τραμπ για χαμηλά επιτόκια και παράλληλη απορρύθμιση των τραπεζών.

Η Τζάνετ… και οι άλλοι

Από τον Ιούλιο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε για διάδοχο της Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της Fed τον Γκάρι Κον, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. Ο κ. Κον, όμως, αποδοκίμασε δημοσίως τον Αμερικανό πρόεδρο για τη στάση του στα επεισόδια στο Σαρλόβιλ. Στελέχη του Λευκού Οίκου εκτιμούν πως ο κ. Κον, που υπήρξε στέλεχος της Goldman Sachs, μπορεί να αποκαταστήσει τη σχέση του με τον κ. Τραμπ.

Είναι από τα κύρια στελέχη στην κυβερνητική επιτροπή που επεξεργάζεται τη φορολογική μεταρρύθμιση και αν επιτύχει στο έργο του, ίσως θα έχει το προβάδισμα σε ό,τι αφορά τη διαδοχή της κ. Γέλεν. Εχουν, επίσης, ακουστεί τα ονόματα άλλων πιθανών διεκδικητών, όπως του Τζον Τέιλορ, οικονομολόγου του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, του Τζον Αλισον, πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΒΒ&Τ, και του Γκλεν Χιούμπαρτ, οικονομολόγου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ανάμεσα στους διεκδικητές συμπεριλαμβάνεται και το όνομα της ίδιας της κ. Γέλεν, η υποψηφιότητα της οποίας για μια δεύτερη θητεία παραμένει θεωρητικά στο τραπέζι. Τον Ιούλιο, ο Τραμπ είχε δηλώσει στην Wall Street Journal ότι εξέταζε την προοπτική να ανανεώσει τη θητεία της κ. Γέλεν.

Αν, πάντως, αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος να μην ανανεώσει τη θητεία της κ. Γέλεν, θα προκαλέσει ρήγμα στην παράδοση που θέλει τον Αμερικανό πρόεδρο, όταν αναλαμβάνει πρώτη φορά, να διατηρεί στη θέση του τον επικεφαλής της Fed. Ετσι, η κ. Γέλεν ενδέχεται να είναι η πρώτη πρόεδρος της Fed, από το 1934, που θα έχει μόνον μία θητεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή