Τα hedge funds βελτίωσαν τις αποδόσεις τους στη διάρκεια του 2017

Τα hedge funds βελτίωσαν τις αποδόσεις τους στη διάρκεια του 2017

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) δεν περιλαμβάνονταν τελευταία στις προτιμήσεις των επενδυτών διότι δεν παρουσίαζαν υψηλές επιδόσεις. Σήμερα, όμως, επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, προσελκύοντας νέα κεφάλαια και εξασφαλίζοντας υψηλά κέρδη.

«Το τοπίο φαίνεται ότι έχει αλλάξει», σχολιάζει ο Αλπερ Ινς, συνεταίρος στην Pacific Alternative Asset Management, η οποία επενδύει στον κλάδο των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών HFR, ο μέσος όρος των αποδόσεων στον κλάδο των hedge funds έφθασε το 5,4% από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Αυγούστου. Τα hedge funds που επικεντρώνονταν αποκλειστικά σε μετοχές, παρουσίασαν κέρδη 8,31%. Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, ο δείκτης S&P 500 αναρριχήθηκε κατά 11,9%, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, ενώ τα χαρτοφυλάκια με τον «παραδοσιακό» καταμερισμό περιουσιακών στοιχείων με 60% σε μετοχές και 40% σε ομόλογα, απέδωσαν 8,9%. Από το 2010 έως και το 2016, οι επενδυτές είχαν απογοητευτεί από τις πολύ χαμηλές αποδόσεις των hedge funds και τις υψηλές προμήθειες που ζητούσαν οι διαχειριστές τους.

Αισθητή είναι φέτος η αλλαγή και στη ροή των κεφαλαίων. Από τις αρχές του έτους έχουν σημειωθεί εισροές 39 δισ. δολαρίων, έναντι εκροών 112 δισ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο, όπως δείχνουν στοιχεία της εταιρείας ερευνών eVestment.

Αναμένεται αύξηση των εισροών τους επόμενους μήνες. Εν τούτοις, γνώστες των θεμάτων του κλάδου των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου σημειώνουν ότι δεν θα επαναληφθούν εκ νέου οι υψηλές αποδόσεις που ίσχυαν προ του 2010. Αρκετές εταιρείες έχουν μειώσει κατά πολύ τις αποδοχές των στελεχών τους.

Πριν από ένα χρόνο, οι συνθήκες στον κλάδο ήταν πολύ δύσκολες. Πολλά hedge funds είχαν βάλει «λουκέτο» και οι διαχειριστές δέχονταν μεγάλες πιέσεις για να μειώσουν τις όντως πολύ υψηλές προμήθειές τους. Αρνητικό ρόλο έχει διαδραματίσει η σταθερή άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί μεγάλες φορολογικές μειώσεις και χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, όπως οι τράπεζες και οι εταιρείες ενέργειας. Τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αποκομίζουν μεγάλο μέρος των κερδών τους, στοιχηματίζοντας στην πτώση των αγορών. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ψηφιστεί κανένα νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ, καθώς τα μέλη του Κογκρέσου δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή