Αυστηρά μηνύματα σε Σκόπια και Τίρανα από Πρ. Παυλόπουλο

Αυστηρά μηνύματα σε Σκόπια και Τίρανα από Πρ. Παυλόπουλο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρά μηνύματα προς την ΠΓΔΜ, ότι η ευρωπαϊκή της πορεία δεν περνά μέσα από την αμφισβήτηση με οποιονδήποτε τρόπο του status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά και προς την Αλβανία, για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη της ιδιοκτησίας (με το βλέμμα στην ελληνική μειονότητα), απηύθυνε από το Βελιγράδι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, μέσω της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Politika», ο Προκόπης Παυλόπουλος απηύθυνε μηνύματα τόσο προς τα Σκόπια όσο και προς τα Τίρανα: Στην πρώτη περίπτωση ότι όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη χρήση του ονόματος, το οποίο «πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική», ενώ παρόμοιο ήταν και το μήνυμα προς την Αλβανία ότι «όταν προβαίνει σε πράξεις οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο –όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας– υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Παυλόπουλος και στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντερ Βούτσιτς, επανέλαβε, ωστόσο, τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας «μέσα από την οικεία ενταξιακή διαδικασία». Θύμισε μάλιστα ότι η διαδικασία άρχισε το 2014, επί ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχουν ήδη ανοίξει δέκα «σημαντικά κεφάλαια», γεγονός που, όπως προσέθεσε, «αποδεικνύει τη συνέπεια της Σερβίας ως προς τον στόχο της για πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε.». «Οι σχέσεις είναι εξαιρετικές και θα γίνουν ακόμα καλύτερες», τόνισε.

Την ίδια ώρα και με αφορμή το δημοψήφισμα στην Καταλωνία, ο κ. Παυλόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ανάλογα «προηγούμενα» που μπορεί να δημιουργηθούν στην Ευρώπη, ενώ, ερωτηθείς περί παραλληλισμού της υπόθεσης της Καταλωνίας με το Κόσοβο και την Κύπρο, παρέπεμψε τους ενδιαφερομένους σε μαθήματα διεθνούς δικαίου. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε «τεράστια διαφορά» που υπάρχει ανάμεσα στο θέμα του Κοσόβου και της επίλυσης του Κυπριακού και αναφέρθηκε στη σχετική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου του 2010. Για τα γεγονότα στην Καταλωνία τοποθετήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Harvard Business School of Greece, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ανησυχητική εξέλιξη» και απευθύνοντας το μήνυμα ότι «δεν μπορούμε στην Ευρώπη να δεχθούμε την αρχή αποσχιστικών κινημάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή