Ιερώνυμος: «Παιχνιδίσματα» με την ταυτότητα φύλου

Ιερώνυμος: «Παιχνιδίσματα» με την ταυτότητα φύλου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο από εμφανής ήταν χθες η δυσφορία του επικεφαλής της εκκλησιαστικής ιεραρχίας έναντι επιλογών της εκτελεστικής εξουσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με την ευκαιρία τέλεσης του αγιασμού της εθνικής αντιπροσωπείας για την έναρξη της τρίτης συνόδου, στην τρέχουσα ΙΖ΄ κοινοβουλευτική περίοδο, αναφέρθηκε στις όχι ανέφελες σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας στην παρούσα συγκυρία, μίλησε με αιχμές για το πρόσφατο νομοσχέδιο σχετικά με τη «διόρθωση φύλου» και επισήμανε ότι η Εκκλησία πρέπει να αντιμετωπίζεται στις ευρύτερες διαστάσεις που της προσδίδει η σχέση της με το ελληνικό έθνος.

Αφού, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, είπε ότι οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας βρίσκονται μεταξύ των ζητημάτων που απασχολούν την Ιερά Σύνοδο, σημείωσε: «Να μη μας απασχολεί πλέον το θέμα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά το θέμα να πάει πιο ψηλά στις σχέσεις Εκκλησίας και έθνους. Αυτό το έχουμε ξεχάσει».

Για να προσθέσει: «Σκεφθήκατε ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας όχι μόνο στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο; Η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα και σε κάθε μέρος έχει την πρεσβεία της, αλλά είναι και η πρεσβεία του κράτους εκεί. Περισσότερο προσφέρει (ενν. η Εκκλησία) από ό,τι προσφέρουν οι πρεσβείες (ενν. του κράτους)».

Λίγη ώρα αργότερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το προαναφερθέν σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, περιορίστηκε στον σχολιασμό: «Ολα αυτά είναι παιχνιδίσματα. Η Εκκλησία έχει τις δικές της τις θέσεις. Η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις, έχει την οικογένεια. Ολα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και τον χρόνο μας».

Απολογισμός

Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι η πολυετής κρίση «πρέπει να δώσει σε όλους την αφετηρία, το έναυσμα, την υποχρέωση να κάνουμε κι ένα είδος απολογισμού», για να προσθέσει –με τρόπο που θεωρήθηκε ως αιχμηρή απάντηση στα λεχθέντα του Αρχιεπισκόπου– ότι Ελληνες πολίτες ανήκουν και σε άλλες, πλην της Ορθοδόξου, Εκκλησίες.

Είπε, χαρακτηριστικά, ότι υπάρχει η Ορθόδοξη, αλλά «και άλλες μικρότερες Εκκλησίες, οι οποίες υπάρχουν και στις οποίες προστρέχουν κάποιοι συμπολίτες μας», ενώ μνημόνευσε και τον πολιτικό όρκο που επιλέγουν ορισμένοι εκ των μελών του πολιτικού κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή