Ο Ερντογάν «ξηλώνει» δήμαρχους μεγάλων πόλεων

Ο Ερντογάν «ξηλώνει» δήμαρχους μεγάλων πόλεων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα κίνηση του Προέδρου της Τουρκίας, η οποία βρίσκει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρκικό τύπο αναστατώνει την τουρκική πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να λάβει μια πρωτοβουλία που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Από χθες το βράδυ, ο τουρκικός τύπος μεταδίδει την πληροφορία ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε από δημάρχους μεγάλων τουρκικών πόλεων να παραιτηθούν από τα καθήκοντα τους. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, η είδηση δεν είχε επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί από την ίδια την κυβέρνηση και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί στην νέα εξέλιξη.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο Ερντογάν να ζητά από τους δημάρχους της Άγκυρας, Προύσας, Μπαλίκεσιρ, Ούσακ, Νίγντε και Νέβσεχιρ να καταθέσουν την παραίτηση τους.  Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από αυτή την εξέλιξη, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Άγκυρας, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τόπμπας είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντα του.

Για ποιο λόγο ο Πρόεδρος Ερντογάν επιλέγει την συγκεκριμένη συγκυρία για να πιέσει πρώην στενούς συνεργάτες του; Σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές αυτή η κίνηση σχετίζεται με την εντατικοποίηση των διώξεων που αφορούν το Κίνημα Γκιουλέν και τους πραξικοπηματίες. Το τελευταίο διάστημα, οι τουρκικές αρχές δρομολογούν νέες έρευνες και διώξεις, οι οποίες αφορούν άμεσα ή έμμεσα κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένονται νέες εξελίξεις στην όλη υπόθεση κατά τους τελευταίες εβδομάδες του 2017. Στην Άγκυρα κυκλοφορεί η πληροφορία ότι θα ακολουθήσει εκστρατεία «εκκαθαρίσεων» στο κυβερνών στρατόπεδο κατά τις επόμενες εβδομάδες. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή