Το Κονκλάβιο (03/10/2017)

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρκελ for President

«Δεν θα είχα πρόβλημα να με διαδεχθεί η Μέρκελ»… Προφανώς, δεν ξεφεύγει μια τέτοια δήλωση. Ακόμη κι αν είσαι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ… Απλώς είναι ενδεικτική του Μεγάλου Παιχνιδιού που ήδη έχει αρχίσει στην Ευρώπη. Και, όχι, δεν αφορά μόνο το μανιφέστο Μακρόν, αλλά την ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, με αιχμή τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Γιούνκερ. Είναι προφανές ότι η παράσταση που παιζόταν έως σήμερα έχει χάσει την ενέργεια και τη δυναμική της. Κινδυνεύει να μείνει χωρίς κοινό. Εξ ου και η αλλαγή πρωταγωνιστών που, μεταξύ άλλων, μπορεί να φέρει κόσμο στα εκδοτήρια (δεν λέω να σπάσει τα ταμεία, γιατί θα ήταν μάλλον υπερβολικό). Εξηγούμαι: Η πρόταση Γιούνκερ η Ε.Ε. να εκπροσωπείται από ένα πρόσωπο και ο επικεφαλής της Κομισιόν και του Συμβουλίου να είναι μια μεγάλη προσωπικότητα με κύρος δεν είναι τυχαία.

Δεν αντέχει άλλο

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, ο πρώτος υποψήφιος σε ένα τέτοιο νέο παράδειγμα να είναι μεταβατικά ο Γιούνκερ, μέχρι να αναλάβει –τι άλλο;– ένας Γερμανός. Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Γιούνκερ δεν αντέχει άλλο στην Κομισιόν. Το πόστο είναι ανθρωποφάγο και απαιτητικό, ενώ ο Γιούνκερ κινείται ήδη με το βλέμμα στην κληρονομιά που θα αφήσει. Η άποψη που κερδίζει έδαφος στους διαδρόμους της εξουσίας των Βρυξελλών είναι ότι η θέση της διπλής προεδρίας θα ταίριαζε γάντι στη Μέρκελ: Θα σηματοδοτούσε μια νέα αρχή από μια μεγάλη χώρα και προφανώς η κυρία έχει την πείρα να εξισορροπήσει καλά την εκ φύσεως αντίθεση των δύο σωμάτων. Εξάλλου, με την υιοθέτηση όλο και συχνότερα της ενισχυμένης πλειοψηφίας, τα πράγματα θα γίνουν πιο απλά για τους μεγάλους και πιο δύσκολα για τους μικρούς. Υπάρχει ιδανικότερη υποψήφια για να εκφράσει το νέο zeitgeist;

Καμένα χαρτιά

«Σέβομαι τους νεκρούς και όταν είναι ακόμα ζωντανοί»… Δεν ξέρω αν το πνεύμα του Ροΐδη κυρίευσε την Επιτροπή Διαδικασιών όταν σκέφτηκε να προτείνει τον Νίκο Μπίστη ως εκπρόσωπο Τύπου της επιτροπής στην πορεία για τον νέο φορέα. Το θυμήθηκα, όμως, με αφορμή τις αντιδράσεις των τεσσάρων υποψηφίων για την πρόταση Μπίστη (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Μανιάτης). Εκτιμώ πως η σύνδεση του Μπίστη με τη Φώφη Γεννηματά είναι το μικρότερο «κακό», παρότι οι τέσσερις αυτό προέβαλαν ως επιχείρημα.

Νομίζω, όμως, ότι ήταν ο ευγενικός τρόπος για να μην πουν ότι θεωρούν τον Μπίστη «καμένο χαρτί» που θα προκαλέσει ζημιά στο εγχείρημα. Υποψήφιος μου το έθεσε πιο κομψά, λέγοντας κάτι του τύπου «θα ήταν καλύτερο να βρίσκαμε κάποιον που μπορεί να προσθέσει και όχι να αφαιρέσει από το εγχείρημα».

Τούτων δοθέντων, δεν μου κάνει εντύπωση που, για παράδειγμα, ο Γιάννης Μανιάτης τάσσεται υπέρ τού να αναλάβει τη σχετική εκπροσώπηση ένας επαγγελματίας, δηλαδή ένας δημοσιογράφος, κατά προτίμηση γυναίκα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την άλλη, πληροφορούμαι ότι προκρίνει ως πρόταση τον Γιάννη Βούλγαρη!

Εξαλλος με Ραγκούση

Εξαλλος με τον Γιάννη Ραγκούση πληροφορούμαι ότι είναι ο Κώστας Σημίτης. Αυτό επειδή ο Ραγκούσης ενέπλεξε το όνομα του πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Υποψιάζομαι, πάντως, ότι ο Σημίτης είναι ακόμη πιο έξαλλος επειδή ο Ραγκούσης τον έβαλε στο ίδιο κάδρο με τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν έχει άδικο.

Το μακρύ χέρι

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ξαφνικά ο Χρήστος Σπίρτζης αγάπησε την Beat (πρώην Taxi Beat) και έχει αρχίσει να το συζητά το θέμα… Υποθέτω ότι οι Βρυξέλλες έστειλαν τα μηνύματα – ενίοτε, όταν η περίπτωση «βγάζει μάτι», συμβαίνει και αυτό… Και το μακρύ χέρι της Ευρώπης έφτασε μέχρι την Αθήνα. Το λέω επειδή ακούω ότι «ψήνεται» συνάντηση του Σπίρτζη με τον Νίκο Δρανδάκη.

Υπάρχει ζωή

Ούτε ένα ούτε δύο: 7.500 ερωτηματολόγια πληροφορούμαι ότι έχουν ήδη λάβει στην Πειραιώς από μέλη της Νέας Δημοκρατίας πάνω στα επτά θέματα των προσυνεδριακών διαδικασιών και συζητήσεων που ανακοινώθηκαν: Κι είμαστε ακόμα στην αρχή. Τι να πω… Υπάρχει ζωή στον πλανήτη Γη…

Στις Σέρρες αδελφές μου

Στην Κορμίστρα Σερρών, στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τη σφαγή 91 κατοίκων της περιοχής από τους Βούλγαρους το 1941, βρέθηκε την Κυριακή ο Προκόπης Παυλόπουλος. Με την ευκαιρία, σκέφτηκε να το γιορτάσει δεόντως – με ιδιωτική επίσκεψη στην καραμανλική γιάφκα, την οικία του Αχιλλέα Καραμανλή. Παρών ήταν και ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος. Δεδομένου ότι ο βουλευτής Σερρών είναι ο αρμόδιος εισηγητής της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο για τα ταξί, δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν έγινε και ανάλογη συζήτηση… Από το σπίτι, πάντως, δεν νομίζω να περάσει ο Κυριάκος, ο οποίος στο τέλος της εβδομάδας θα περιοδεύσει σε Κιλκίς και Σέρρες. Θα περάσει σίγουρα από το χωριό Ανω Πορόια στη λίμνη Κερκίνης, όπου προετοιμάζονται πυρετωδώς για την έλευση του Προέδρου. Για τα υπόλοιπα δεν εγγυώμαι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή