Παράδειγμα αντιρατσισμού

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υ​​πάρχουν πράγματα που δεν θα τα μάθετε αν δεν σας τα μεταφέρει ένας καλός φίλος. Ακόμη κι εμείς, που το παλεύουμε επαγγελματικά, χάνουμε πολλά και πολλά απ’ αυτά είναι πολύ πιο σημαντικά από άλλα με τα οποία καταπιανόμαστε να σας μεταφέρουμε. Είναι άλλωστε σωστό να ξέρουμε ότι πολλά από τα πιο ενδιαφέροντα News είναι γεγονότα που συμβαίνουν πέρα από τις «Ειδήσεις των 8», πέρα από τα τρέχοντα, συνήθως δυσάρεστα, όταν υπάρχουν ανθρώπινος πόνος και καταστροφή, πέρα από την άναρχη συλλογή επεισοδίων στο ελληνικό Ιντερνετ.

Είχα βεβαίως καταγράψει το επεισόδιο, χρειάστηκε όμως η παρότρυνση καλού φίλου για να βρω τον χρόνο των 15 λεπτών και να παρακολουθήσω άφωνος την ομιλία του επικεφαλής στρατιωτικού διοικητή του προπαρασκευαστικού έτους της Ακαδημίας της Αμερικανικής Αεροπορίας στο Κολοράντο Σπρινγκς. Ο στρατηγός (Superintendent Lieutenant General) Τζέι Σιλβέρια (Jay Silveria) συγκέντρωσε όλους τους 4.000 μαθητές και τα 1.500 μέλη από τους διδάσκοντες, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της σχολής για να τους μιλήσει ανοικτά και με τρόπο που θαύμασα και σας καλώ να βρείτε, όσοι θέλετε, την ευκαιρία να το κάνετε.

Αφορμή για την ομιλία του στρατηγού ήταν συνθήματα που γράφτηκαν σε πίνακα ανακοινώσεων και στις πόρτες πέντε μαύρων φοιτητών. Ρατσιστικά συνθήματα, από αυτά που μεταφέρουν το μίσος και απειλούν την αμερικανική κοινωνία, όπως απειλούν και τη δική μας κοινωνία, όταν και όπου συμβαίνει αυτό· συχνότερα από όσο νομίζουμε και σίγουρα πολύ συχνότερα από όσα μαθαίνουμε.

«Εξοργιστείτε», ζήτησε ο Σιλβέρια από τους συγκεντρωμένους. «Αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε σε κάποιον με αξιοπρέπεια και σεβασμό, τότε φύγετε», είπε στους αποσβολωμένους ευέλπιδες. Για να περάσει με μεγαλύτερη ασφάλεια το μήνυμά του, ο ανώτατος αξιωματικός δεν έμεινε στην παρότρυνση προς τους ρατσιστές να φύγουν όσο είναι ακόμη καιρός από την ακαδημία, ζήτησε κάτι ακόμη πιο ξαφνικό. «Βγάλτε τα κινητά σας», είπε και περίμενε να ξεπεράσουν την έκπληξη. «Βιντεοσκοπήστε όσα θα σας πω», επέμεινε.

«Κρατήστε αυτές τις λέξεις που σας λέγω και χρησιμοποιήστε τες και να τις θυμάστε και να τις μοιραστείτε με άλλους και να τις συζητήσετε», κατέληξε.

Χρειάζεται να προσθέσω ότι το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία κυκλοφόρησε με όλα τα σημερινά ηλεκτρονικά μέσα από το ίδιο το επιτελείο της αεροπορίας (δείτε, για παράδειγμα, @usairforce, @AF_Academy), ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα λόγια του στρατηγού απηχούν τις αρχές του αμερικανικού στρατού. Αντε τώρα να εξηγήσεις σε εγχώριους ανοήτους γιατί αυτή η χώρα είναι δημοκρατική, επειδή οι αξιωματικοί του στρατού της έχουν αυτό το επίπεδο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή