Τι θα ψήφιζε ο Πικάσο;

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ​​ε τα γεγονότα της Καταλωνίας η αριστερή ρητορική έχει εισέλθει σε περίοδο ωορρηξίας. Τι καλύτερο για την πολιτική της γονιμότητα από την καταστολή που επέβαλε ο συντηρητικός Ραχόι την ημέρα του δημοψηφίσματος; «Τι θα γινόταν αν ο Μαδούρο τα είχε κάνει όλ’ αυτά;» απεφάνθη ο λόγιος ευρωβουλευτής, ο Στέλιος ο Κούλογλου ντε. Το πιθανότερο είναι ότι θα τον κατέκριναν διότι, αντί να χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά όπως συνηθίζει, χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες. Χωρίς να γνωρίζω την ιστορία του αυτονομιστικού κινήματος στην Καταλωνία, πέρα από την ανεξαρτησία της το ’36 – ’39 που την κατέλυσε ο Φράνκο, αναρωτιέμαι ποια διαφορά έχει από τη Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία. Αν εξαιρέσω ότι οι Καταλανοί έχουν τη δική τους γλώσσα, και έχουν και κάποια λογοτεχνία η οποία σέρνεται σαν φτωχός συγγενής στο άρμα της μεγάλης ισπανικής. Κατά τα λοιπά, οι διαφορές τους είναι καθαρά οικονομικές. Οπως οι διαφορές που χωρίζουν τη Λομβαρδία από τη Σικελία. Ο ηγέτης των Καταλανών Πουτζδεμόν προτάσσει κυρίως επιχειρήματα ενός καθαρού εθνικισμού.

Κι αν κάποιος επιχειρεί να καταλύσει το Σύνταγμα, πώς οφείλει να αντιδράσει μια κυβέρνηση της οποίας πρώτιστο καθήκον είναι να το προστατεύσει, κυρίως δε να προστατεύσει την ακεραιότητα της επικρατείας; Οσοι κατηγορούν τον Ραχόι σήμερα δικαιώνουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, που επέτρεψε στους συνταγματάρχες να καταλύσουν το Σύνταγμα της δημοκρατίας διότι, κατά δήλωσίν του, δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει βία. Θα μου πείτε και οι δύο έχασαν το παιχνίδι της επικοινωνίας. Ο Ραχόι σήμερα απολογείται διότι υπερασπίσθηκε την ακεραιότητα της επικρατείας του. Πώς το είχε πει ο Τάσσος Παπαδόπουλος για το σχέδιο Ανάν: Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα.

Ο Μιγκέλ ντε Ουναμούνο στο δοκίμιό του «Περί εξευρωπαϊσμού» αναπτύσσει μια θεωρία «ισπανικότητας», αντίστοιχη με τη δική μας «ελληνικότητα». Γεννήθηκε στο Μπιλμπάο, και ήξερε αρχαία και νέα ελληνικά. Διάβαζε Πασκάλ, Νίτσε και αγαπούσε τον Παλαμά. Ξαναδιαβάζοντάς το προχθές, σκέφθηκα ότι οι Καταλανοί δεν θα συμμερίζονταν τις απόψεις του. Ο ίδιος αντιμετωπίζει με καχυποψία, στα όρια της απέχθειας, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η Καταλωνία είναι η πιο «εξευρωπαϊσμένη» περιοχή της Ισπανίας. Ο Πικάσο γεννήθηκε στη Μάλαγα, όμως το μουσείο του είναι στη Βαρκελώνη. Τι θα ψήφιζε άραγε; Και ο Νταλί; Και ο Γκαουντί;

Το άκυρο δημοψήφισμα της Καταλωνίας είναι πολύ σημαντικότερο για το ευρωπαϊκό μέλλον από τις γερμανικές εκλογές. Αν τα Εθνη που την συγκροτούν αποσυντεθούν σε κοινότητες, τότε και η υπερεθνική ένωση χάνει την ουσία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή