HΠΑ: Σημαντική αύξηση της εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ παρά τον «πόλεμο» Τραμπ

HΠΑ: Σημαντική αύξηση της εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ παρά τον «πόλεμο» Τραμπ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση της εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ και η μείωση της προς το πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είναι το αποτέλεσμα μιας ταραχώδους χρονιάς για την αμερικανική πολιτική σκηνή, στην οποία κυριάρχησαν η έρευνα για την πιθανή ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές και οι διαδοχικές αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης και στο προεδρικό προσωπικό του Λευκού Οίκου. Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε η τελευταία δημοσκόπηση του Ipsos/Reuters σχετικά με το ποιούς θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο οι Αμερικανοί, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 14.300 πολίτες. 

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν «μεγάλη» ή «κάποια» εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ ανήλθε φέτος στο 48%, έντεκα μονάδες πάνω από το 39% του περασμένου Νοεμβρίου, αντιβαίνοντας κάθετα στο πνεύμα που εκφράζει ο Τραμπ απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία έχει αποκαλέσει στο σύνολο τους «εχθρό του αμερικανικού λαού». Αντιθέτως, το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν «σχεδόν καμία» εμπιστοσύνη στα ενημερωτικά μέσα έπεσε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες την ίδια χρονική περίοδο, στο 45%. 

Σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Άμερικανού πρόεδρου, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως το αντίπαλο δέος των ΜΜΕ, καθώς σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων από τον Ιανουάριο, όταν ο Τραμπ ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα, πέφτοντας στο 48 από το 51%. Από αυτό το ποσοστό μόλις το 14% δηλώνει ότι έχει «μεγάλη» εμπιστοσύνη στον Τραμπ, ποσοστό κατά τρεις μονάδες μικρότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο. 

Εντούτοις, αυτή η πτώση στην εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του προέδρου δεν αφορά μόνο τον Τραμπ συγκεκριμένα, αλλά και την εκτελεστική εξουσία και το πολιτικό προσωπικό γενικότερα, καθώς απο τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο το επίπεδο επιστοσύνης προς την τελευταία έπεσε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ερωτηθέντων και τρεις μεταξύ των Δημοκρατικών. Από την άλλη, μεταξύ των τελευταίων παρατηρήθηκε άυξηση της εμπιστοσύνης προς τα ΜΜΕ κατά έντεκα μονάδες και, ενώ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών μόλις κατά τρεις. 

Από οποιονδήποτε άλλο σύγχρονο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει τα ΜΜΕ ως ένα αντιπολιτευόμενο κόμμα, φτάνοντας μέχρι και το σημείο να μιλήσει άσχημα σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους και να απορρίψει ως «ψεύτικες ειδήσεις» μη κολακευτικά άρθρα προς το πρόσωπο του. 

Παρ' όλα αυτά, οι θεσμοί που απολαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της εμπιστοσύνης του κόσμου είναι οι παραδοσιακοί θεσμοί, όπως οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία, αλλά και το πανεπιστήμιο. Επιπλέον, όπως η εκτελεστική εξουσία και ο πρόεδρος, έτσι και το Κογκρέσο είδε την εμπιστοσύνη που εμπνέει στους Αμερικανούς πολίτες να μειώνεται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή