Στήριξη Κομισιόν σε Ραχόι για την Καταλωνία

Στήριξη Κομισιόν σε Ραχόι για την Καταλωνία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ των χειρισμών της ισπανικής κυβέρνησης στο θέμα της Καταλωνίας τάχθηκε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, τονίζοντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πως είναι «καθήκον κάθε κυβέρνησης να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και αυτό μερικές φορές απαιτεί την ανάλογη χρήση βίας».

Η συζήτηση στη γαλλική πόλη επετράπη μόνο όταν το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου συμφώνησε να περιορίσει το θέμα στο «σεβασμό του κράτους δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ισπανία μετά τα γεγονότα στην Καταλονία» καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στην πολιτική ομάδα, του οποίου ανήκει και το κόμμα του κ. Ραχόι, άσκησε πολύ μεγάλες πιέσεις για να μην γίνει εκτενής συζήτηση για τα βίαια συμβάντα της περασμένης Κυριακής. 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε πως το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο και υπενθύμισε πως «όποιος αποχωρεί από την Ισπανία φεύγει και από το Ευρωπαϊκή Ενωση».

Από την μεριά του, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, τόνισε  «ότι το δημοψήφισμα δεν διέθετε βασική δημοκρατική νομιμότητα», καθώς υποστήριξε πως αν κηρυχθεί ανεξαρτησία βασιζόμενη σε ένα ελαττωματικό δημοψήφισμα, αυτό θα ήταν «τελείως ανεύθυνο, όχι τόσο για την Ισπανία ή την Ευρώπη αλλά για την ίδια την Καταλωνία».

Το ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς (GUE), από την πλευρά του, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «καταδικάσει – ρητά και χωρίς καθυστέρηση τις πράξεις βίας και καταστολής στην Καταλονία και την παραβίαση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων», ενώ οι Πράσινοι κάλεσαν την Επιτροπή να προωθήσει τον διάλογο και να προσφέρει διαμεσολάβηση ανάμεσα στην ισπανική και την καταλανική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή