Επαφές της κυβέρνησης με Cosco, ONEX και Ελληνες για το Νεώριο Σύρου

Επαφές της κυβέρνησης με Cosco, ONEX και Ελληνες για το Νεώριο Σύρου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τέσσερις δυνητικούς επενδυτές της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας στα πλαίσια σχετικής διαδικασίας που έθεσε σε κίνηση το υπουργείο Οικονομίας και ειδικότερα ο υφυπουργός Στ. Πιτσιόρλας.

Ο τελευταίος μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή συναντήθηκαν την Τετάρτη το μεσημέρι με τον όμιλο ΟΛΠ / Cosco ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν συναντήσεις και με εκπροσώπους κορεατικού ναυπηγικού ομίλου του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου ONEX Shipyards και σχήμα δύο Ελληνων επιχειρηματιών από τον κλάδο της ναυτιλίας.

Εκ των συζητήσεων αυτών προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτον, αύξηση του τιμήματος των 40 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η ΟΝΕΧ Shipyards για το Νεώριου Σύρου στα 60 εκατ. ευρώ (20 εκατ. ευρώ για επενδύσεις και 40 εκατ. ευρώ για την εξόφληση υποχρεώσεων).

Δεύτερον, το υπαρκτό ενδιαφέρον του, υπό τη διοίκηση της Cosco, ΟΛΠ για τις εξελίξεις στο ναυπηγικό κλάδο.

Τρίτον, μια πρόταση από το δίδυμο των Ελλήνων επιχειρηματιών για τη Σύρο που προβλέπει αφενός την υπενοικίαση τμήματος των ναυπηγείων και αφετέρου τη δημιουργία μαρίνας και τέταρτον, δυνητικό ενδιαφέρον και συμφερόντων που συνεργάζονται με την κορεατική ναυπηγική βιομηχανία τόσο για το Νεώριο όσο και για την Ελευσίνα αλλά σε τίμημα που κυμαίνεται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που επιχειρεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση μόνο για το Νεώριο.

Σύμφωνα με πηγές της «Κ» εφόσον ρυθμιστούν νομικά ζητήματα που αφορούν τον τρόπο και το ύψος απαιτήσεων αποπληρωμής των απαιτήσεων του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων από το Νεώριο Σύρου (συμβατότητα με ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο) και υπάρχει συμφωνία και με τον σημερινό μέτοχο (Ν. Ταβουλάρης) θα επιχειρηθεί να υπαχθεί η συμφωνία αυτή στο προπτωχευτικό δίκαιο (άρθρο 106) και να επικυρωθεί από τα αρμόδια δικαστήρια.

Ως επικρατέστερος στρατηγικός επενδυτής αυτή τη στιγμή για το Νεώριο φέρεται να είναι η ONEX  Shipyards.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή