Η ένταση στην Καταλωνία ανησυχεί τις αγορές

Η ένταση στην Καταλωνία ανησυχεί τις αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από την αναταραχή στην Ισπανία μετά το δημοψήφισμα στην Καταλωνία την Κυριακή και τη βίαιη καταστολή του. Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλωνίας και στη Μαδρίτη οδήγησε χθες σε απώλειες 2,85% τον ισπανικό δείκτη Ibex-35 και τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurotop-100 σε πτώση 0,10%. Απώλειες άνω του 5% σημείωσαν οι μετοχές των ισπανικών Caixabank και Banco Sabadell, παρασύροντας τον τραπεζικό δείκτη της Ευρωζώνης σε απώλειες 2,33%.

Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων αναρριχήθηκαν στο υψηλό πενταμήνου και το spread –διαφορά αποδόσεων από το αντίστοιχα γερμανικά– διευρύνθηκε στο ζενίθ πενταμήνου. Μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στα ομόλογα της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας. Οι αποδόσεις στα ομόλογά της που λήγουν το 2018 εκτοξεύθηκαν από το 0,76% στις αρχές του καλοκαιριού στο 2,578% την Τετάρτη. Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο υποβάθμισης του χρέους της Καταλωνίας εάν επιμείνει η κρίση αυτή και επηρεάσει την προοπτική των εξαγωγών της τοπικής οικονομίας. Η Καταλωνία αναλογεί στο ένα τρίτο του ισπανικού ΑΕΠ.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 και ο γαλλικός δείκτης Cac-40 σημείωσαν οριακές απώλειες, αλλά ο ιταλικός δείκτης FTSE Mib υποχώρησε κατά 1,44%. Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη που έκλεισε με άνοδο 0,53%. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν άνοδο περίπου 0,14%. H στερλίνα ενισχύθηκε χθες έναντι του ευρώ και του δολαρίου μετά την ανακοίνωση για άνοδο του Δείκτη Υπευθύνων Παραγγελιών (ΡΜΙ) στον βρετανικό κλάδο υπηρεσιών, ο οποίος διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας. H στερλίνα έφθασε έως το 1,1361 ευρώ και έως το 1,3290 δολ. από την ενίσχυση του δείκτη στις 53,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, αφού τον Αύγουστο είχε υποχωρήσει στο χαμηλό 11μήνου.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά, επειδή ο ΟΠΕΚ φαίνεται να έχει αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 50.000 βαρέλια σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ αυξάνουν τη δική τους ημερήσια παραγωγή, ξεπερνώντας πρόσφατα τα 9,5 εκατ. βαρέλια. Η τιμή του αργού πετρελαίου διολίσθησε κατά 0,95% στα 49,96 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του μπρεντ κατά 0,54% στα 55,70 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή