Κάλυψη Βρυξελλών στη Μαδρίτη και στο «κράτος δικαίου»

Κάλυψη Βρυξελλών στη Μαδρίτη και στο «κράτος δικαίου»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υπέρ των χειρισμών της ισπανικής κυβέρνησης τάχθηκε χθες ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, δηλώνοντας πως είναι «καθήκον κάθε κυβέρνησης να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και αυτό μερικές φορές απαιτεί την ανάλογη χρήση βίας». Από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου εξελισσόταν συζήτηση για το καταλανικό δημοψήφισμα, ο ίδιος προσέθεσε πως «ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι προαιρετικός, είναι θεμελιώδης».

Συγχρόνως, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ τόνισε ότι «το δημοψήφισμα δεν διέθετε βασική δημοκρατική νομιμότητα», καθώς υποστήριξε πως αν κηρυχθεί ανεξαρτησία βασιζόμενη σε ένα ελαττωματικό δημοψήφισμα, αυτό θα ήταν «τελείως ανεύθυνο. Οχι τόσο για την Ισπανία ή την Ευρώπη, αλλά για την ίδια την Καταλωνία».

Η συζήτηση στο Στρασβούργο κατέστη δυνατόν να γίνει μόνον όταν το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου συμφώνησε να περιορίσει το θέμα «στον σεβασμό του κράτους δικαίου και στα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ισπανία μετά τα γεγονότα στην Καταλωνία», καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η πολιτική ομάδα που ανήκει και το κόμμα του κ. Ραχόι, άσκησε πολύ μεγάλες πιέσεις να μη γίνει εκτενής συζήτηση για τα βίαια συμβάντα της περασμένης Κυριακής.

«Κανείς δεν θέλει βία»

Ομως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στο θέμα των επεισοδίων στηρίζοντας τους χειρισμούς της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία άσκησε βία σε εκατοντάδες Καταλανούς που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «κανένας από εμάς δεν θέλει να δει βία στις κοινωνίες μας» και συμπλήρωσε πως «ωστόσο είναι καθήκον οποιασδήποτε κυβέρνησης να υποστηρίξει τον νόμο και αυτό απαιτεί μερικές φορές την ανάλογη χρήση βίας».  Το ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς GUE κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «καταδικάσει ρητά και χωρίς καθυστέρηση τις πράξεις βίας και καταστολής στην Καταλωνία και την παραβίαση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων», ενώ οι Πράσινοι κάλεσαν την Κομισιόν να προωθήσει τον διάλογο και να προσφέρει διαμεσολάβηση ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και αυτήν της Καταλωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή