Λαθρεμπόριο και παραβατικότητα μαστίζουν την αγορά καυσίμων

Λαθρεμπόριο και παραβατικότητα μαστίζουν την αγορά καυσίμων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και συστράτευση όλων των φορέων για το αποτελεσματικό χτύπημα της παραβατικότητας και του λαθρεμπορίου και την εξυγίανση της αγοράς καυσίμων είναι το αίτημα που προέβαλε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων λειτουργίας του. Η επέτειος εορτάστηκε προχθές σε ειδική εκδήλωση παρουσία του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων πολιτικών κομμάτων, καθώς και φορέων της αγοράς. Μάλιστα, ο ΣΕΕΠΕ σε μια έμπρακτη ένδειξη της συνδρομής του για την πάταξη της παραβατικότητας ανακοίνωσε τη χορηγία προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και την Ελληνική Αστυνομία δύο ειδικά διασκευασμένων οχημάτων για μυστικούς ελέγχους σε πρατήρια με στόχο τον εντοπισμό «πειραγμένων» αντλιών.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του συνδέσμου Γιάννης Αληγιζάκης ανέδειξε το διαχρονικό πρόβλημα της παραβατικότητας και της λαθρεμπορίας στην αγορά καυσίμων χρεώνοντας στην πολιτεία έλλειψη αποφασιστικότητας. «Είναι λυπηρό εν έτει 2017 να συζητάμε ακόμη για λαθρεμπόριο», είπε ο κ. Αληγιζάκης και επέκρινε τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του συστήματος εισροών – εκροών, καθώς και την εφαρμογή του νόμου του 2012 για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Καταλόγισε στο κράτος έλλειψη συντονισμού και αναποφασιστικότητα και κάλεσε σε συστράτευση όλους τους φορείς προκειμένου να τεθεί τέλος στην παρανομία και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται οι υγιείς επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στο πρόσφατο ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό, επεσήμανε την αξία των επενδύσεων σε αποθηκευτικούς χώρους και μέσα μεταφοράς και επέκρινε τις προτάσεις απαξίωσης των αδειών εμπορίας που ακούγονται, όπως είπε, στο όνομα του ανοίγματος της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, όπως και ο αντιπρόεδρος κ. Καραχανάς, παρουσίασε στην εκδήλωση και στοιχεία που αναδεικνύουν την προσφορά των εταιρειών-μελών του συνδέσμου στην ελληνική οικονομία. Το διάστημα 2000-2016 οι εταιρείες του κλάδου προκατέβαλαν στο κράτος 52 δισ. ευρώ σε φόρους και δασμούς, 2 δισ. ευρώ σε αμοιβές και εργοδοτικές εισφορές, ενώ επένδυσαν περί το 1,2 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας στην εκδήλωση ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τους νόμους για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης καυσίμων, καθώς και να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής ομάδας παρακολούθησης. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση του κλάδου με αναφορές και για ευθύνες στο ναυάγιο του Σαρωνικού άσκησε η πρώην υπουργός και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το 2013 είχαν γίνει 24.372 έλεγχοι και φέτος μόλις 2.850.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή