Απαγωγή Λεμπιδάκη: «Μάθημα διδασκαλίας» η επιχείρηση ΕΛ.ΑΣ.

Απαγωγή Λεμπιδάκη: «Μάθημα διδασκαλίας» η επιχείρηση ΕΛ.ΑΣ.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μάθημα για να διδαχθεί σε όσους ασχολούνται με θέματα ασφαλείας» χαρακτήρισε την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Το πρωί της Δευτέρας, η ελληνική αστυνομία σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Καταγράφεται ως η πρώτη και μεγαλύτερη επιχείρηση με τετραπλό στόχο και επιτυχία», τόνισε ο κ. Τόσκας, διευκρινίζοντας ότι «απελευθερώθηκε ο απαχθείς, ήταν αναίμακτη, δεν πληρώθηκαν τα λύτρα, συνελήφθησαν οι κυριότεροι ή το μεγαλύτερο μέρος των απαγωγέων». Ο αναπληρωτής υπουργός συνεχάρη την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και ευχήθηκε στον Μιχάλη Λεμπιδάκη και στην οικογένειά του «να συνέλθουν το συντομότερο δυνατόν από τη δύσκολη εμπειρία που πέρασαν». Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας τόνισε ότι «η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης μεταδίδει στην κοινωνία αίσθημα ικανοποίησης και ανακούφισης».

Επιπλέον, επαίνεσε τις αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για τον χειρισμό της υπόθεσης και ευχαρίστησε την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη για την ψυχραιμία και την υπομονή κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ομηρίας. Λεπτομέρειες για την υπόθεση αποκάλυψε ο επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη, Κωνσταντίνος Λαγουδάκης: «Κατά τον χρόνο της κράτησής του, οι δράστες ήταν στον ίδιο χώρο με τον επιχειρηματία, είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έφεραν όλοι την ίδια ενδυμασία και μιλούσαν ψιθυριστά προκειμένου να αποφευχθεί η αναγνώρισή τους». Στη διάρκεια της εξάμηνης απαγωγής, οι δράστες έστειλαν 31 γραπτά μηνύματα, 5 επιστολές και 3 βίντεο στην οικογένεια του απαχθέντος. Ο 53χρονος επιχειρηματίας συνέτασσε τις επιστολές καθ’ υπαγόρευσιν των απαγωγέων, οι οποίοι τον υποχρέωναν να τις «υπογράφει» με βιολογικό του υλικό (αίμα). «Οι δράστες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, είχαν όλοι την ίδια ενδυμασία και μιλούσαν ψιθυριστά για να αποφευχθεί η αναγνώρισή τους», είπε ο κ. Λαγουδάκης.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, αξιωματικοί που μετείχαν στην έρευνα διευκρίνισαν ότι, από τα πέντε κρησφύγετα των απαγωγέων, έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί ένα, αυτό στη μάντρα με τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά στη γέφυρα της Ζουρίδας, έξω από το Ρέθυμνο. Εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μεταξύ των οκτώ συλληφθέντων πιθανόν να βρίσκεται και ο «εγκέφαλος» της απαγωγής και αποσαφήνισαν ότι, στη διάρκεια της εξάμηνης απαγωγής, στην ομάδα των δραστών εντάχθηκαν νέα μέλη και κάποια άλλα «απενεργοποιήθηκαν». Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης καθώς και της Ασφάλειας Ηρακλείου υπογράμμισαν ότι από τα ευρήματα δεν προκύπτει ανάμειξη στην υπόθεση ατόμων που ενεπλάκησαν στο παρελθόν στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, και αποκάλυψαν ότι οι δράστες προετοίμασαν με λεπτομέρεια την απαγωγή κάνοντας μάλιστα πρόβες της αρπαγής του 53χρονου επιχειρηματία. Διέψευσαν, τέλος, ότι στην απαγωγή μετείχαν άτομα από το περιβάλλον του Λεμπιδάκη που είχαν προνομιακή πληροφόρηση για τις κινήσεις ή την οικονομική του επιφάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή