Αναπάντητα ερωτήματα στο Λας Βέγκας

Αναπάντητα ερωτήματα στο Λας Βέγκας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ. Σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει τα κίνητρα του δράστη της μαζικής δολοφονίας της Κυριακής στο Λας Βέγκας, παρά το γεγονός ότι οι Αρχές γνωρίζουν τώρα πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο είχε σχολαστικά προετοιμάσει το τρομακτικό λουτρό αίματος στη συναυλία την οποία παρακολουθούσαν 22.000 άνθρωποι. Η επιστροφή στις ΗΠΑ της συντρόφου του 64χρονου Στέφεν Πάντοκ, Μαριλού Ντάνλι, από τις Φιλιππίνες, όπου βρισκόταν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση.

Χθες οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Μανταλέι Μπέι, από το οποίο ο Πάντοκ πυροβολούσε προς το πλήθος, βρέθηκαν 30 τουφέκια και πιστόλια. Στα δύο διαμερίσματα του δράστη σε διαφορετικές πόλεις της πολιτείας Νεβάδα βρέθηκαν και άλλα όπλα και πυρομαχικά. Συνολικά, το οπλοστάσιο του Πάντοκ περιείχε 47 όπλα, εκ των οποίων, σύμφωνα με την αξιωματούχο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Οινοπνεύματος, Καπνού, Οπλων και Πυρομαχικών Τζιλ Σνάιντερ, τα 33 είχαν αγοραστεί τον τελευταίο χρόνο. Αυτό δεν χτύπησε «καμπανάκι» στο υποτυπώδες σύστημα ελέγχου οπλοκατοχής, το οποίο ενημερώνει τις Αρχές μόνον αν το ίδιο άτομο αγοράσει δύο όπλα την ίδια ημέρα ή με χρονική απόσταση μικρότερη των πέντε ημερών.

Επιπλέον, από τα όπλα αυτά, δώδεκα ήταν ημιαυτόματα τουφέκια που είχαν αναβαθμιστεί σε αυτόματα με τη βοήθεια κιτ που πωλείται νομίμως στην αμερικανική αγορά έναντι μικρού τιμήματος. Αυτό επέτρεψε στον Πάντοκ να σαρώσει κυριολεκτικά το πλήθος με ριπές που κράτησαν από εννέα έως έντεκα συνεχόμενα λεπτά. Οι χιλιάδες σφαίρες από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου κόστισαν τη ζωή σε 58 ανθρώπους και τραυμάτισαν πάνω από 500, βυθίζοντας τη χώρα στο πένθος.

Κάμερες

Ο Πάντοκ είχε επίσης παγιδεύσει με κάμερες παρακολούθησης την είσοδο της σουίτας του, προκειμένου να αντιληφθεί πότε θα έφθαναν σε αυτόν οι αστυνομικοί και να στρέψει ένα από τα όπλα στον εαυτό του. Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ σύμφωνα με την οποία το ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής θα συζητηθεί «εν καιρώ» έγινε περίγελως στα αμερικανικά σόου πολιτικής σάτιρας. Στο «Late Show», ο Στίβεν Κόλμπερτ προέβαλε διαδοχικές δηλώσεις στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μετά τις πρόσφατες μαζικές δολοφονίες στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας και στο Ορλάντο της Φλόριντα, σύμφωνα με τις οποίες καμία από αυτές τις στιγμές δεν ήταν κατάλληλη για να ανοίξει η συζήτηση.

«Αυτό που συνέβη ήταν τόσο τραγικό. Τόσο αχρείαστο. Ποιος μπορεί να πιστέψει τι έγινε στο Λας Βέγκας!» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ αναχωρώντας για την πληγωμένη πόλη της Νεβάδας. Παράλληλα, οι Αρχές διερευνούσαν για ποιο λόγο, λίγες ημέρες πριν σκορπίσει τον θάνατο, ο δράστης είχε μεταβιβάσει 100.000 δολάρια στις Φιλιππίνες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή