Το Κουρδικό φέρνει πιο κοντά Τουρκία και Ιράν

Το Κουρδικό φέρνει πιο κοντά Τουρκία και Ιράν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και στη νατοϊκή Τουρκία δεν υπήρξαν ποτέ θερμές. Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος επιδείνωσε την ατμόσφαιρα, καθώς το σιιτικό Ιράν υποστήριξε εξαρχής το καθεστώς Ασαντ, ενώ η σουνιτική Τουρκία τάχθηκε στο πλευρό των αντικαθεστωτικών ανταρτών. Ωστόσο, η κοινή αντιπαλότητα Αγκυρας και Τεχεράνης απέναντι στους Κούρδους αυτονομιστές, όπως και στο Ισραήλ που τους υποστηρίζει, οδήγησε σε μια θεαματική προσέγγιση, μάρτυρας της οποίας υπήρξε η χθεσινή επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης του Τούρκου προέδρου με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους θα συνεργαστούν στενά ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στη Συρία και στο Ιράκ, αποδοκιμάζοντας το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα στο ιρακινό Κουρδιστάν.

«Δεν υπάρχει άλλο κράτος που να αναγνώρισε αυτό το δημοψήφισμα εκτός από το Ισραήλ», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα λάβει ακόμη ισχυρότερα μέτρα σε αντίποινα για το δημοψήφισμα που οργάνωσε η τοπική κουρδική κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί. «Διασπαστική μηχανορραφία που οργανώθηκε από ξένες δυνάμεις» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, το δημοψήφισμα ο Χασάν Ροχανί.

Ισόβια κάθειρξη

Στο μεταξύ, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 40 στρατιωτικούς σε ισόβια κάθειρξη, κρίνοντάς τους ενόχους για απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016. Αλλοι δύο στρατιωτικοί καταδικάστηκαν με ελαφρύτερες ποινές. Στη διάρκεια της δίκης, αρκετοί εκ των κατηγορουμένων κατήγγειλαν ότι υπέστησαν απάνθρωπη μεταχείριση μετά τη σύλληψή τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και υποστήριξαν ότι η δίκη ήταν πολιτικά ενορχηστρωμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή