Ενα χέρι «ορφανό» στα Αντικύθηρα

Ενα χέρι «ορφανό» στα Αντικύθηρα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η κοινή γνώμη και η πολιτική ηγεσία ασχολούνται με τα υποθετικά αρχαία του Ελληνικού, πραγματικά ευρήματα έρχονται στο φως από τον πυθμένα των Αντικυθήρων για να φέρουν θετική δημοσιότητα στη χώρα μας. Χθες, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού τα αποτελέσματα των φετινών ενάλιων ερευνών στο περίφημο ναυάγιο του μηχανισμού, με συγκομιδή που φέρνει χαμόγελα στους αρχαιολόγους, κυρίως για τις μελλοντικές υποσχέσεις που αφήνει. Το πιο σημαντικό εξ αυτών είναι ένα χάλκινο δεξί χέρι που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάχτυλα. Το «ορφανό» αυτό μέλος –έβδομο κατά σειρά– προστίθεται σε άλλα που έχουν εντοπιστεί σε προηγούμενες έρευνες στο σκαρί.

Οι αρχαιολόγοι δύτες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να εντοπίσουν στον βυθό τα αγάλματα στα οποία αντιστοιχούν τα μέλη αυτά. Βρίσκονται μάλλον εγκλωβισμένα από τεράστιους λίθινους όγκους, που βρέθηκαν στη θέση αυτή από σεισμούς που έγιναν μέσα σε αυτά τα 2.000 χρόνια και άλλαξαν τη μορφολογία του πυθμένα. Θραύσματα από μάρμαρο και χαλκό εντοπίστηκαν στην περιοχή των λίθινων όγκων, την οποία δεν είχαν ερευνήσει προηγουμένως οι αρχαιολόγοι. Τον Μάιο θα προσπαθήσουν να βγάλουν αυτούς τους τεράστιους βράχους για να μπορέσουν να ανακαλύψουν τι υπάρχει από κάτω.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση που μπορεί να έχει σημαντικούς καρπούς, αν σκεφτεί κανείς πως τέτοιας εποχής μπρούντζινα αγάλματα σώζονται περίπου 50 σε όλον τον κόσμο και έχουν αλλοιωθεί από τις απόπειρες συντήρησής τους που έγιναν σε προηγούμενες δεκαετίες, με καταστρεπτικά (συχνά) αποτελέσματα. Αν λοιπόν καταφέρει η ομάδα των Αντικυθήρων να τα βρει, θα πρόκειται για εντυπωσιακή επιτυχία, καθώς οι ειδικοί θα μπορέσουν να τα μελετήσουν «ανέγγιχτα» από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Εκτός από το χέρι του χάλκινου αγάλματος, η ομάδα της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων της δρος Αγγελικής Σίμωση, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουρκουμέλη και τον Θεοτόκη Θεοδούλου, βρήκε και ένα χάλκινο τμήμα ενδύματος επίσης από άγαλμα.

Η ομάδα έφερε επίσης στην επιφάνεια ένα συσσωμάτωμα που δημιουργήθηκε γύρω από κάποιο σιδερένιο αντικείμενο, το οποίο έχει πλήρως οξειδωθεί και έχει αφήσει το αποτύπωμά του, με εγκλωβισμένα φύλλα μολύβδου, όστρακα και κομμάτια ξύλου. Στο εσωτερικό του, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει και μία μεσόμφαλη μεταλλική φιάλη, το είδος μετάλλου της οποίας θα φανεί μετά την απελευθέρωσή της από τον επίπαγο. Επίσης ανέσυραν ορθογώνια ακέραιη πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο, από επίστεψη τράπεζας, και μία ακόμα ενσφράγιστη λαβή αμφορέως, παρόμοια με δύο άλλες που είχαν βρεθεί στις παλαιότερες έρευνες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στα χάλκινα ευρήματα συγκαταλέγεται δισκοειδές αντικείμενο περίπου 8 εκατοστών, πολύ οξειδωμένο, με τέσσερις διάτρητες αποφύσεις, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανώς βοοειδούς. Πρόκειται για μια έκπληξη που ίσως έχει πολλά ακόμα να μας αποκαλύψει. Σημαντικό εύρημα είναι και ξύλινο τμήμα από το ίδιο το πλοίο (κέλυφος και νομείς). Στην ομάδα των Αντικυθήρων καίριο ρόλο έχει ο Αμερικανός αρχαιολόγος και δύτης Μπρένταν Φόλεϊ, από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο του Λουντ, ο οποίος εξασφάλισε και πόρους για την εξαιρετικά δύσκολη ενάλια ανασκαφή.

​​Το βίντεο από τη φετινή έρευνα στο: https://www.youtube.com/watch?v=s8xVASJl8bw

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή