Ανάπτυξη και υψηλός πληθωρισμός στη Ρουμανία

Ανάπτυξη και υψηλός πληθωρισμός στη Ρουμανία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς την επιβολή περιοριστικής νομισματικής πολιτικής προσανατολίζεται η Τράπεζα της Ρουμανίας, καθώς η οικονομία της χώρας σημειώνει ανάπτυξη και ο πληθωρισμός ενδέχεται να υπερβεί την επίσημη πρόβλεψη για 1,9% φέτος και 3,2% το 2018.

Μέχρι στιγμής διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της, αλλά χθες προανήγγειλε αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος, καθώς προεξοφλεί επιτάχυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. «Η περίοδος των πολύ χαμηλών επιτοκίων έληξε και όχι μόνον στη Ρουμανία», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας Μουγκούρ Ιζαρέσκου, αναφερόμενος στην τελευταία διετία, στη διάρκεια της οποίας τα επιτόκια παραμένουν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,75%. Ο ίδιος τόνισε πως η κεντρική τράπεζα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει εκτίναξη του δείκτη σε επίπεδα πάνω από τον στόχο του 1,5% ώς 3,5%. Υποσχέθηκε, άλλωστε, να μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν τα κατάλληλα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά.

«Η Τράπεζα της Ρουμανίας προσπαθεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα σε αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα από την εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία», σχολίασε ο Νταν Μπούκσα, οικονομολόγος της UniCredit Bank με έδρα στο Λονδίνο, που πιθανολογεί μια επιτάχυνση του πληθωρισμού μέσα στο επόμενο καλοκαίρι. Ο ίδιος προβλέπει πως η Τράπεζα της Ρουμανίας θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2018. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια της διατραπεζικής βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας είχαν νωρίτερα συναντηθεί με τον Ρουμάνο υπουργό Οικονομικών Ιονούτ Μίσα, που υποσχέθηκε συντονισμένες κινήσεις για να αποτραπεί έλλειψη ρευστότητας στην αγορά της Ρουμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή