Στη Σικελία πωλούνται παραδοσιακές οικίες για 1 ευρώ

Στη Σικελία πωλούνται παραδοσιακές οικίες για 1 ευρώ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σικελία πωλούνται σπίτια για ένα ευρώ. Βρίσκονται σε μια ιστορική περιοχή με μεσαιωνικό παρελθόν και μαγευτική θέα, η οποία, όμως, έχει περιέλθει σε μαρασμό διότι εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της.

Πρόκειται για σπίτια ακατοίκητα και σχεδόν ερειπωμένα, που χρειάζονται χρήμα και κόπο για να αναπαλαιωθούν. Πρόκειται για μια ιδέα του προηγούμενου δημάρχου της σικελικής πόλης Γκάντι, ο οποίος ευελπιστεί να ξαναζωντανέψει το υπέροχο ιστορικό της κέντρο. Η νέα δημοτική αρχή κινείται σε ίδιο μήκος κύματος. Συμφώνησε με τους ιδιοκτήτες των ερειπωμένων σπιτιών ουσιαστικά να τα χαρίσουν. Η αγοραπωλησία έναντι συμβολικού τιμήματος γίνεται υπό προϋπόθεση ότι ο αγοραστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να τα ανακαινίσει μέσα σε τρία χρόνια και στη συνέχεια να καταβάλει στον δήμο 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η περιοχή στην οποία πωλούνται σπίτια για ένα ευρώ βρίσκεται σε έναν μικρό δήμο ανάμεσα στο Παλέρμο και την Κατάνια. Η πόλη Γκάντι βρίσκεται σε περίοπτη θέση σε μια ήσυχη περιοχή, δύο ώρες μακριά από το Παλέρμο και είναι χτισμένη πάνω στους βράχους.

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης ο χρόνος λες και έχει σταματήσει στη μεσαιωνική εποχή. Εχει, όμως, εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της. Ανάμεσα στα τείχη της, στις εκκλησίες και στα γραφικά στενά σοκάκια ο κόσμος που κυκλοφορεί είναι λιγοστός.

Η θέα είναι μαγευτική όταν ατενίζει κανείς την Αίτνα και τα φιδωτά μονοπάτια. Αλλά, όπως επισημαίνει η DW, δεν μπορεί να ζήσει κανείς με την ωραία θέα, γι’ αυτό και πολλοί κάτοικοι της Γκάντι προτίμησαν να εγκατασταθούν σε άλλες πόλεις.

Ο σημερινός δήμαρχος Φρανσέσκο Πάολο Μιλιάτσο ελπίζει ότι με αυτήν την ενέργεια θα επιτευχθεί, τελικά, η αύξηση του πληθυσμού της πόλης, θα τονωθεί έτσι η οικονομία της και θα στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις.

Το σχέδιο δείχνει μέχρι στιγμής να αποδίδει, καθώς έχουν ήδη πουληθεί περίπου εκατό σπίτια έναντι ενός ευρώ από τότε που είχε την ιδέα ο προκάτοχος του σημερινού δημάρχου Τζουζέπε Φεραρέλο. Ετσι έχουν αρχίσει να μιμούνται το παράδειγμα της πόλης Γκάντι, διάφορες πόλεις στην Τοσκάνη και στο Λάτιο. Στην ιστοσελίδα του δήμου της πόλης Γκάντι παρουσιάζονται τριάντα τέτοια σπίτια, ώστε να μπορεί κανείς να αποκομίσει μια πρώτη εντύπωση.

Οπως, πάντως, επισημαίνει ένα ζευγάρι Βέλγων που διάβασε τη σχετική αγγελία και έσπευσε να αγοράσει ένα τέτοιο σπίτι πριν από τρία χρόνια, κατέβαλε πολύ κόπο για το διορθώσει. Το ζευγάρι αναγκάστηκε να επενδύσει 75.000 ευρώ για την αποκατάσταση και την αναπαλαίωση του κτίσματος, και αυτό ισχύει για όλα τα σπίτια αυτής της κατηγορίας. Ουσιαστικά πρέπει να ξαναχτιστούν από την αρχή. Χρειάζονται ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, κουφώματα και ένα σωρό άλλα πράγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή