Υπερπτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από το Φαρμακονήσι

Υπερπτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από το Φαρμακονήσι

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο FIR Αθηνών εισήλθε στις 10:45 το πρωί της Πέμπτης ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Στις 10:46 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι στα 24.000 πόδια και στη συνέχεια εξήλθε του FIR Αθηνών στις 10:48.

Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν περάσει δύο ημέρες με σκληρές αερομαχίες πάνω από το ανατολικό Αιγαίο. Το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό της έντασης των τελευταίων δύο ημερών είναι ότι καταγράφεται παράλληλα με την εξέλιξη της Διακλαδικής Ασκησης «Παρμενίων ’17», κατά παραβίαση των παλαιότερων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, για αποφυγή στρατιωτικής δραστηριότητας από τη μία πλευρά όταν η άλλη διεξάγει γυμνάσια.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκτιμούν πως η τουρκική κινητικότητα έχει εστιαστεί κυρίως στα Δωδεκάνησα, λόγω της σημερινής άσκησης απόβασης την οποία θα πραγματοποιήσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στη Ρόδο. Αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων πτήσεων, αναχαιτίσεων και εικονικών αερομαχιών, ιδιαίτερα στην περιοχή του Καρπάθιου Πελάγους και πέριξ της Ρόδου, ήταν να βρίσκονται χθες στον αέρα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ελληνικά F-16. Ενα από τα ελληνικά μαχητικά (F-16 Block 52+) τα οποία είχαν απογειωθεί από το Καστέλλι για να αναχαιτίσουν τουρκικά, προσγειώθηκε αναγκαστικά χθες το απόγευμα στις 17.25, στην Κάρπαθο, καθώς κρίθηκε ότι ενδείξεις του αεροσκάφους το απαιτούσαν.

Συγκεκριμένα, χθες βρέθηκαν στον αέρα 13 σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών F-16 και F-4, πραγματοποιώντας δεκάδες παραβάσεις και παραβιάσεις σε όλο το Αιγαίο, ενώ ενεπλάκησαν και σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά. Προχθές καταγράφηκαν συνολικά 81 παραβάσεις και παραβιάσεις, καθώς και έξι εμπλοκές στα νότια και ανατολικά της Ρόδου (11.05, 11.15, 11.20 και 17.20) στα δυτικά της Λέσβου (13.05) και στα νότια της Χίου (13.30).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή