Πρόστιμα 18,8 εκατ. σε εταιρείες καλλυντικών επέβαλε η Επ. Ανταγωνισμού

Πρόστιμα 18,8 εκατ. σε εταιρείες καλλυντικών επέβαλε η Επ. Ανταγωνισμού

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα συνολικού ύψους 18,83 εκατ. ευρώ επέβαλε συνολικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) σε έξι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις καλλυντικών, αλλά και στον γνωστό όμιλο Νotos Com Συμμετοχές, o οποίος ήταν αυτός που είχε καταγγείλει στην ανεξάρτητη αρχή τη δράση του καρτέλ. Μάλιστα, η Notos Com Συμμετοχές τιμωρήθηκε με το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο μεταξύ των έξι εταιρειών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο αποδεικτικό υλικό που είχε προσκομίσει η εταιρεία για τη δράση του καρτέλ υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία και για την ίδια. Ωστόσο, δεν έκανε χρήση του προγράμματος επιείκειας (προσκόμιση στοιχείων με αντάλλαγμα ακόμη και την πλήρη απαλλαγή από το πρόστιμο), αν και θα μπορούσε.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ε.Α. δεν αναφέρονται –σε αντίθεση τη συνήθη πρακτική– ο χρόνος και η διάρκεια της παράβασης, κάτι που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και νομικούς κύκλους μπορεί να σημαίνει ότι τελικά αυτή έχει παραγραφεί ή βρίσκεται κοντά σε αυτό το όριο. Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι η απόφαση για την επιβολή των προστίμων δεν ήταν ομόφωνη, αλλά ελήφθη κατά πλειοψηφία. Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την απόφαση, συμμετείχαν σε απαγορευμένη οριζόντια σύμπραξη –κοινώς «καρτέλ»– για τον καθορισμό εκπτώσεων, με αποτέλεσμα τον έμμεσο καθορισμό εύρους τιμών λιανικής. Αναλυτικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι τα ακόλουθα: α) Στην Estee Lauder Hellas Α.Ε. 5.388.425, 35 ευρώ, β) στη «Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ» 1.939.849, 41 ευρώ, γ) στη L’Oreal Produits De Luxe Hellas Α.Ε. 2.624.145, 30 ευρώ, δ) στην Parfums Christian Dior Hellas ΑΕΒΕ 1.793.374, 98 ευρώ, ε) στη «Γερολυμάτος Cosmetics A.E.» 2.999.878,70 ευρώ και στ) στη Notos Com Συμμετοχές 4.093.260,42 ευρώ

Τέλος, η Ε.Α. υποχρεώνει τις παραπάνω εταιρείες να παύσουν τη διαπιστωθείσα παράβαση και να παραλείπουν αυτή στο μέλλον με απειλή για κάθε μία από αυτές χρηματικής ποινής ποσού 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης, από την επομένη της κοινοποίησης της απόφασης και εφεξής.

Σε ανακοίνωσή της η «Γρ. Σαράντης» αναφέρει ότι θα προσβάλει την απόφαση στο Διοικητικό Εφετείο και υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των εταιρειών, καθώς και ότι το δικαίωμα της Ε.Α. να επιβάλει πρόστιμο έχει υποπέσει στη νόμιμη παραγραφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή