Εως 7 ευρώ τον μήνα η αύξηση εισφορών για το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου

Εως 7 ευρώ τον μήνα η αύξηση εισφορών για το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο δόσεις, πιθανότατα κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, θα υλοποιηθεί από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) η αναδρομική κράτηση των νέων εισφορών 4,5% για τους δικαιούχους του μερίσματος.

Ειδικοί εκτιμούν πως η ανώτατη επιβάρυνση των δημοσίων υπαλλήλων, κατά κύριο λόγο διευθυντών με 35 έτη ασφάλισης, είναι περίπου 7 ευρώ. Στον αντίποδα, για ασφαλισμένους δημοσίους υπαλλήλους με έως 20 χρόνια υπηρεσίας οι οποίοι έχουν 1-2 παιδιά προκύπτει μηδενική επιβάρυνση, ενώ απώλειες κάτω από 7 ευρώ μηνιαίως θα έχουν υπάλληλοι με 20ετία και άνω, σε σχέση πάντα με τα συνολικά έτη ασφάλισης αλλά και την οικογενειακή κατάστασή τους, καθώς στην οικογενειακή παροχή η απώλεια για το κάθε παιδί και μόνο στους νέους ασφαλισμένους (πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1η/1/1993) υπολογίζεται περίπου στο 1,5 ευρώ τον μήνα.

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου διευκρινίζει ότι, εκτός από την αύξηση του ασφαλίστρου από 4% σε 4,5%, άλλαξε και η βάση υπολογισμού του. Οι αλλαγές έχουν αναδρομικό χαρακτήρα, καθώς μετρούν από 1η/1/2017 και είναι οι εξής:

• Αυξάνεται το βασικό ασφάλιστρο από 4% σε 4,5% μόνο σε συντάξιμες αποδοχές.

• Καταργείται η οριζόντια εισφορά 5,63 ευρώ που πλήρωναν όλοι οι υπάλληλοι ως 4% επί του «έξτρα» ποσού 140,80 ευρώ (είχε θεσμοθετηθεί το 2006).

• Καταργείται η κράτηση 4% επί της αύξησης του βασικού μισθού, όπως αυτή σταδιακά προκύπτει από το νέο μισθολόγιο του 2015.

• Ισχύουν διαφορετικές εισφορές στις επιπλέον αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, ανάλογα με το αν θεωρούνται συντάξιμες ή όχι. Ετσι, επί της οικογενειακής παροχής κρατείται εισφορά 4,5% για τους νέους ασφαλισμένους, ενώ πριν από την ψήφιση του νόμου ίσχυε εισφορά 1% για όλους, όπως επίσης το επίδομα παραμεθόριων περιοχών και το θέσης ευθύνης για τους αναπληρωτές προϊσταμένων.

Επιδόματα μη συντάξιμα εισφοροδοτούνται με 1% και τυχόν πρόσθετες αμοιβές με 2%.

Στο ΜΤΠΥ αναμένονται συμψηφισμοί, καθώς πρώτα θα υπολογιστεί το ποσό που θα έπρεπε να επιστραφεί, λόγω της από 1ης/1/2017 κατάργησης των εισφορών στο ποσό των 140,80 ευρώ, το οποίο και θα περιορίσει δραστικά το αναδρομικό ποσό που προκύπτει από την αύξηση των εισφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή