Γεύμα – ποδαρικό στη νέα πτέρυγα «Μακρυγιάννη» της Γενναδείου Βιβλιοθήκης

Γεύμα – ποδαρικό στη νέα πτέρυγα «Μακρυγιάννη» της Γενναδείου Βιβλιοθήκης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λοιπόν, ξέρετε πώς περνούσαν τα απογεύματά τους οι άνθρωποι την εποχή που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, υπολογιστές και άλλα επιτεύγματα της τεχνολογίας που κρατούν σήμερα απασχολημένους; Επαιζαν πιάνο à quatre mains και έτσι διαδίδονταν τα έργα των μεγάλων μουσουργών μιας και δεν υπήρχαν επίσης ούτε ραδιόφωνα, ούτε πικάπ». Ο Μίκαελ Ελίασον, ένας εκ των γνωστότερων καθηγητών της φημισμένης μουσικής σχολής Curtis στην πόλη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, εξηγεί στο ενθουσιώδες ελληνικό κοινό που γέμισε ασφυκτικά το Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, το περασμένο Σάββατο, γιατί επέλεξε να βάλει στο πρόγραμμα της συναυλίας μια σονάτα του Πουλένκ για τέσσερα χέρια.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Ιδρυμα Schwarz –και τη γενναιόδωρη προσφορά της βαρώνης Νίνα Φον Μάλτσαν– φιλοξενούν ετήσια περιοδεία της Σχολής με τίτλo Curtis On Tour. Ο χιουμορίστας Ελίασον ήρθε για δεύτερη φορά στην Αθήνα με μια εξαιρετική ομάδα σπουδαστών, αποφοίτων και καταξιωμένων διδασκόντων που ερμηνεύουν γνωστούς συνθέτες. Ο κύκλος των εμφανίσεων κρατά πάντα τέσσερις ημέρες και είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους λάτρεις της κλασικής μουσικής.

Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων ήταν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας –που έχει διατελέσει επίτροπος της Γενναδείου– με τον Ανδρέα Ζομπανάκη, επίσης από τον τραπεζικό χώρο που είναι ο νυν πρόεδρος των επιτρόπων της Βιβλιοθήκης. Δίπλα τους ήταν η Χιόνα Ξανθοπούλου – Schwarz, του ομώνυμου Ιδρύματος. Η Ελληνίδα της Γερμανίας ίδρυσε το 2012 ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής και εικαστικών στην Σάμο και προωθεί τις πολιτιστικές υποθέσεις της πατρίδας μας στο Μόναχο όπως λ.χ. η συνεργασία Ελλήνων και Γερμανών για τον Εθνικό Κήπο. Οικοδέσποινα ήταν βέβαια η Μαρία Γεωργοπούλου, η οποία ως επικεφαλής έχει καταφέρει να κάνει τη Γεννάδειο «ορατή», χάρις στην εξωστρεφή και ανοιχτόμυαλη πολιτική της. Παρούσες και η Τζένιφερ Νάιλς, η νέα διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, στην οποία εντάσσεται διοικητικά η Βιβλιοθήκη καθώς και η Αννα Πουσκούρη, πρόεδρος Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης με τον Γερμανό σύζυγό της Χανς Ράιχε. Μετά τη συναυλία του Σαββάτου, ακολούθησε ιδιωτικό γεύμα για τους χορηγούς, τους επιτρόπους αλλά και μία σειρά ανθρώπων που υποστηρίζουν τους σκοπούς του Ιδρύματος. Σε άλλες χρονιές, αυτό το γεύμα δινόταν στους υπέροχους κήπους της οδού Σουηδίας, αλλά φέτος είχαμε μια έκπληξη. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δειπνήσουμε σε μια αίθουσα της νεότευκτης πτέρυγας Μακρυγιάννη 600 συνολικά τ.μ., που δεν έχει ακόμα εγκαινιαστεί και που εντυπωσιάζει για τη λιτότητα και τον ωραίο της σχεδιασμό. Τα έργα ξεκίνησαν το 2014 και ο στόχος είναι να στεγαστούν εκεί περιοδικές εικαστικές εκθέσεις, καθώς και αφιερώματα στα σπάνια αποκτήματα της Βιβλιοθήκης, σαν ένα ακόμα «άνοιγμα» προς το κοινό. Η καλλιτέχνις που θα κάνει, πρώτη, ατομική έκθεση σε μερικούς μήνες είναι η Αλεξάνδρα Αθανασιάδου.

Στο γεύμα παρακάθησαν, μεταξύ άλλων, η επίτροπος Ειρήνη Μοσχαχλαϊδή που ζει στη Νέα Υόρκη και η Ειρήνη Φίλωνος, η Αλίκη Γουλανδρή και η Μαρία Εμπειρίκου, ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης και η εκδότρια Αλεξάνδρα Βοβολίνη, η Εριφύλλη Μαρωνίτη και ο Φοίβος Σακαλής από το Athens Culturenet, ο Μιχάλης Μαΐλης του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, η Λίζα Εβερτ, ο Τάσος Κριεκούκης, πρόεδρος Φίλων της Γενναδείου και ο Νίκος Τσούχλος, επικεφαλής του Ωδείου. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την άνοιξη του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή