Ισπανία: «Μπλόκο» του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη συνεδρίαση ανεξαρτησίας του καταλανικού κοινοβουλίου

Ισπανία: «Μπλόκο» του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη συνεδρίαση ανεξαρτησίας του καταλανικού κοινοβουλίου

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απαγόρευσε τη διεξαγωγή την συνεδρίασης του καταλανικού κοινοβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, στην οποία αναμενόταν να κηρυχθεί η ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας και η μονομερής μετατροπή της σε ανεξάρτητο κράτος. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι μία τέτοια μονομερής κίνηση θα συνιστούσε «παραβίαση του συντάγματος».

Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε την περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κήρυξη ανεξαρτησίας, για την οποία έκανε λόγο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο ηγέτης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζδεμόν. Μάλιστα, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild, o τελευταίος δήλωσε ότι ήδη νιώθει «πρόεδρος μίας ελέυθερης χώρας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι πήραν μία σημαντική απόφαση», τονίζοντας τη βεβαιότητα του «ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα δείξουμε τον καλύτερο εαυτό της χώρας μας, όταν οι θεσμοί της Καταλωνίας θα χρειαστεί να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος». 

Η κίνηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να «μπλοκάρει» την επίμαχη συνεδρίαση, προήλθε μετά από ένσταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας, το οποίο αντιτίθεται στην προοπτική απόσχισης, και όχι από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Σύμφωνα με το δικαστήριο, αν λάβει χώρα η συνεδρίαση και κηρυχθεί η ανεξαρτησία, θα παραβιαστούν τα δικαιώματα των βουλευτών του κόμματος. 

Εντούτοις, η προηγούμενη απαγόρευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία αφορούσε αυτή καθαυτή τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, δεν εισακούστηκε από την καταλανική πολιτική ηγεσία, με αποτέλεσμα να λάβει χώρα μία εξαιρετικά τεταμένη ψηφοφορία. 

Σύμφωνα με τους οργανωτές του δημοψηφίσματος, η συμμετοχή σε αυτό ανήλθε στο 42% (2.2 εκατομμύρια ψηφοφόροι), και η κάλπη έβγαλε νικήτρια την προοπτική της ανεξαρτησίας με 90%. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί τα επίσημα αποτελέσματα και υπάρχουν αναφορές για παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή