Μέση Ανατολή, Β. Αφρική και πετρέλαιο στο τραπέζι της συνάντησης Πούτιν και βασιλιά Σαλμάν

Μέση Ανατολή, Β. Αφρική και πετρέλαιο στο τραπέζι της συνάντησης Πούτιν και βασιλιά Σαλμάν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μεταξύ τους συνάντηση συμφώνησαν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με σκοπό να ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας επισκέπτεται την Ρωσία.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, είχαν μια σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τις πιο σημαντικές πλευρές της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μετά το πέρας των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Υεμένη, στην κατάσταση στον Κόλπο και την διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστιανικής διένεξης.

Αναφερόμενος στη συριακή κρίση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αξιολόγησε θετικά την πρωτοβουλία της Αστανά, για τη διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, και πως η Ρωσία υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της Σαουδικής Αραβίας να ενώσει την συριακή αντιπολίτευση ώστε να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.  Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αλ Τζουμπέιρ τόνισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται ώστε να ενωθεί η συριακή αντιπολίτευση και πως οι συμφώνησαν στο ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας όπως και οι κρατικοί θεσμοί.

Επίσης, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συμμερίζονται την αναγκαιότητα που υπάρχει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία.

Τέλος, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι ο Πούτιν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζουν την συνεργασία μετά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών με τον ΟΠΕΚ στον τομέα της παραγωγής πετρελαίου.

«Νέοι ορίζοντες ανοίγονται στις σχέσεις Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας»

Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι νέοι ορίζοντες ανοίγονται στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Αλ Τζουμπέιρ υπογράμμισε ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, πιστεύουν στην αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, προτάσσοντας την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λαβρόφ είπε ότι ο Πούτιν και ο βασιλιάς Σαλμάν συμφώνησαν στο ότι ο μοναδικό τρόπο επίλυσης των διενέξεων στην περιοχή είναι ο σεβασμός όλων των μερών, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη της ειρηνικής διευθέτησης των κρίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή