Ομορφος Νότος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες σε 12 μήνες (Αύγουστος 2016-Αύγουστος 2017), το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ο νέος, απόλυτος προορισμός για τους Αθηναίους. Κυρίως για βόλτα στο πάρκο, αλλά και για μία από τις 2.500 εκδηλώσεις που έχουν φιλοξενηθεί εκεί, ενώ την επόμενη Κυριακή εγκαινιάζεται επισήμως με την «Ηλέκτρα» του Στράους η παρουσία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες της εγκαταστάσεις.

Σιγά σιγά ο κόσμος αρχίζει και «μαθαίνει» και τους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να «μετακομίσει» τις συλλογές της μέσα στον χειμώνα. 

Για την ώρα το ΚΠΙΣΝ λειτουργεί τον χώρο των δύο Αναγνωστηρίων του Δανειστικού Τμήματος (ισόγειο και δεύτερος όροφος), με χρήση υπολογιστών, δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (wi-fi) και stand εφημερίδων.  Και τα δύο έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλή. Στις αρχές του 2018 η λειτουργία τους θα περάσει στον αρμόδιο φορέα, την Εθνική Βιβλιοθήκη. Τ

η δημοτικότητα του Κέντρου Πολιτισμού υποστηρίζουν πλέον τέσσερις διαφορετικοί χώροι εστίασης, ενώ σημειώστε ότι ο χώρος στάθμευσης πλέον χρεώνεται, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Νέα άφιξη

Τη δυναμική του αθηναϊκού Νότου έρχεται να ενισχύσει από τις 22 Οκτωβρίου το άνοιγμα ενός νέου μουσείου σε ένα από τα πιο ξεχωριστά (και «εξωτικά») κτίρια της παραλιακής λεωφόρου, στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου. Πρόκειται για το Μουσείο Παιχνιδιών, τη νέα προσθήκη του Μουσείου Μπενάκη, στην περίφημη νεογοτθικών επιρροών οικία Κουλούρα.

Δύο οκταγωνικοί πύργοι φρουριακής μορφής με επάλξεις δεσπόζουν στο χρονολογούμενο από τα τέλη του 19ου αιώνα κληροδότημα του Αθανασίου και της Βέρας Κουλούρα στο Μουσείο Μπενάκη. Πυρήνα του Τμήματος Παιχνιδιών, το οποίο ιδρύθηκε το 1991, αποτελεί η δωρεά της Μαρίας Αργυριάδη. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής. Ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με το νέο μουσείο θα έχουν οι Αθηναίοι την Κυριακή 22 Οκτωβρίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα με δωρεάν είσοδο. Η «κανονική» λειτουργία προβλέπεται να ξεκινήσει την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.

Στο κέντρο

Ανάλογης σημασίας γεγονότα απουσιάζουν από το κέντρο της Αθήνας. Το ΕΜΣΤ εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτό το περίεργο καθεστώς «ημι-κανονικής» λειτουργίας, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται οι εργασίες για το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην οδό Ερατοσθένους. Όχι πολύ μακριά από εκεί, στο ευρύτερο Παγκράτι, εξακολουθούν να «τοποθετούνται» νέοι και παλιοί επιχειρηματίες της εστίασης. Μόνιμοι κάτοικοι υποφέρουν από μπαρ της μόδας, αλλά ποιος δίνει σημασία… Το Κολωνάκι μπαίνει ξανά στον χάρτη με την αναβίωση του Rock ’n’ Roll, η ομάδα του Zonars αναλαμβάνει να ζωντανέψει και το φουαγέ του Παλλάς της οδού Βουκουρεστίου, ενώ η μισή Αθήνα (από την οδό Αμερικής και κάτω) είναι σαν να μην υπάρχει εμπορικά και επιχειρηματικά. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή