Όταν τα κοκτέιλ συνάντησαν τον μεζέ

Όταν τα κοκτέιλ συνάντησαν τον μεζέ

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα γίνει Νέα Υόρκη ή Λονδίνο η Αθήνα φέτος, μη γελιόμαστε. Όχι γιατί δεν έχουμε ωραία μαγαζιά ή καλούς μαγείρους. Έχουμε και παραέχουμε. Και όμορφες νέες συνεργασίες ξεκινούν, και επιχειρήσεις νεότευκτες μπουσουλάνε στην πόλη, και μακάρι να μακροημερεύσουν. Απλώς, να, είναι αβαθής η γαστρονομία του άστεως, η ηθική του εσθίειν στην πόλη διάτρητη, η αισθητική το ίδιο. Συγχωρήστε με που σε ένα κείμενο με τα νόστιμα νέα της σεζόν γίνομαι κομμάτι πικρόχολος, όμως σκεφτείτε τούτο: πόσα από τα εστιατόρια που ανοίγουν είναι της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη; Φταίει η κρίση, θα μου πείτε, φταίει όμως και μια ευρύτερη δομική παθογένεια. Σκεφτείτε μόνο πόσα λεφτά ξοδεύονται ακόμα σε αλαζονικά κόνσεπτ. Μη γελιόμαστε, όλα αυτά είναι δηλωτικά της δικής μας διατροφικής κουλτούρας. Των πελατών εννοώ. Οι μαγαζάτορες, οι μάγειροι και εμείς στο ίδιο καζάνι βράζουμε.

Η πρωτεύουσα της κρεοφαγίας

Ξεφτέρια στις ράτσες και στις κοπές θα γίνουμε φέτος, κνίσα πυκνή θα σκεπάσει τον Παρθενώνα. Ο Τηλέμαχος της Πανεπιστημίου (κατά κόσμον Γιώργος Τσιλιγκίρης) ανοίγει στον ίδιο χώρο μικροχασάπικο – τρόπος του λέγειν. Θα διαθέτει προς πώληση την περίφημη fassona από το Πιεμόντε, τη ράτσα βοδινού με την ξεχωριστή, μεστή νοστιμιά, που σερβίρει ψητή στην κομψή, αστική ψητουδερί του. Μαζί, αλλαντικά, κρασιά από την τεράστια συλλογή του και άλλα καλούδια για το σπίτι. Τον κηφισιώτικο Τηλέμαχο θα τον γυρίσει σε σουβλακερί. Οι αλλαγές αναμένονται κατά τα τέλη Οκτώβρη.

Η κάθετη φάρμα Μπράλου του Δάμη Πειθή έκανε κανονική απόβαση στη Μηλιώνη. Στον αριθμό 9 άνοιξε πριν από έναν μήνα το δεύτερο κρεοπωλείο της (το πρώτο είναι στην Κηφισιά). Έχει black angus, μαύρο χοίρο, πουλερικά, γενικά όσα εκτρέφει στο αγρόκτημα στη Φθιώτιδα, σε μακρά σιτέματα και κοπές προχωρημένες. Στον αριθμό 12 ετοιμάζει ένα steak bar με βιτρίνα κρεοπωλείου για κοπές και φαγητό επιτόπου. Στο 7, όπου το παλιό Πρυτανείο, ένα εστιατόριο με άλλο κόνσεπτ. Και κάτι ψήνει και στο Ψυχικό. Mama mia!

Σε ένα παλαιό αρχοντόσπιτο στον Κορυδαλλό άνοιξε το μοντέρνο στεϊκάδικο Steak Alive. Στα ήδη πολυσυζητημένα σουξέ του το μαδημένο χοιρινό και η μπριζόλα τόμαχοκ, που φτάνει κοντά τα δύο κιλά, προκαλώντας σε δράση τα πιο γερά πιρούνια – μοιραστείτε την καλύτερα με έναν, δύο ή τρεις ακόμα.

Επιστροφή στο κέντρο της Αθήνας. Στο Yoleni’s, το steak bar αναλαμβάνει φέτος το ασιατικό εστιατόριο Kiku σε συνεργασία με το κρεοπωλείο Carnicero του Ψυχικού. Ανυπομονώ να δοκιμάσω το μενού τους, που θα έχει διάφορα ιδιαίτερα και νόστιμα. Το πολυ-παντοπωλείο της Σόλωνος έχει κάνει και εσωτερικές μετακομίσεις σε τμήματα και φέρει νέα κόνσεπτ.

Kαι άλλα νέα: Στην Ιπποκράτους άνοιξε το Salty Pig, με σήμα το γουρουνάκι και νοτιοαμερικανικές του κρέατος πατέντες και σπεσιαλιτέ. Έχουν ροτισερί, καπνιστήριο δικό τους, σερβίρουν steaks, πορκέτες, μπέργκερ, τάκος, σάντουιτς με το μέτρο. Μουστάρδες και κέτσαπ χειροποίητες. Στη Σκούφου έρχεται το μικροσκοπικό ροκ Spit Jack, με κοτόπουλα, γουρουνάκια, μπούτια αρνιού, πάπιες και τα τοιαύτα στη σούβλα, δυο τρεις σαλάτες κι έξω από την πόρτα.

Τι άλλα νέα;

Στο αγαπημένο μπαρ 42 τη σκυτάλη έδωσε ο μπάρμαν Χρήστος Χουσσέας στον συνάδελφό του Σπύρο Κερκύρα. Σύντομα κοντά μας το νέο μπαρ με ένα μικρό λίφτινγκ στον χώρο, νέα ποτά και νέο φαγητό από τον σεφ Σταμάτη Μαρμαρινό.

Ωραία χαμπέρια μάς έχει και ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης. Έχει αναλάβει το φαγητό στο Clap (του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης), το οποίο έχει βαλθεί να μετατρέψει σε ταβέρνα – τρόπος του λέγειν: λαχανοντολμάδες με κουνέλι και λεμονόχορτο, μπριζόλα χοιρινή καπνιστή με πατάτες, σπάλα αρνιού με λεμονόφυλλα και γλυκό σκόρδο μερικά από τα πονήματά του. Το άλλο νέο του σεφ είναι ότι στο εστιατόριό του CTC φέτος τα γλυκά θα υπογράφει ο μετρ της ζαχαροπλαστικής Δημήτρης Χρονόπουλος. Αφήστε χώρο για γλυκό.

Την άλωση του City Link συνεχίζει ο Χρύσανθος Πανάς και η ομάδα του. Το νέο του παιδί θα βρίσκεται εντός του θεάτρου Παλλάς, θα λέγεται Foyer και είναι αυτό ακριβώς: το φουαγέ του θεάτρου, ντρεσαρισμένο με την αναγκαία δόση θεατρικότητας, με σεπαρέ, δραματικούς φωτισμούς και ένα μπαρ που θα κάνει θραύση στο instagram. Φίνο τσιμπολόγημα και ποτά υπόσχονται οι δημιουργοί του στους επισκέπτες του θεάτρου, αλλά και σε όσους το κλείσουν για εταιρικές και άλλες εκδηλώσεις.

Ξεχωρίσαμε

Γάμος της χρονιάς αυτός του Trap με το Μεζέν. Το μικροσκοπικό, στριμωγμένο στη στοά της Όθωνος, μπαρ του Γιάννη Σαμαρά έχει ενσωματώσει εδώ και λίγες μέρες το τσιπουράδικο του Βόλου που το ’χει βάλει πείσμα να επανεφεύρει τον ελληνικό τσιπουρομεζέ. Η σύμπραξη έχει εμπλουτίσει την κάβα με τσίπουρα παλαιωμένα και μη, και άλλα ελληνικά αποστάγματα, έχει βάλει τα τελευταία στα σέικερ των μπάρμεν, ενώ το μεζεδομενουδάκι που έχουν, ε… ροκάρει: γαλέος σεβίτσε, γύρος τόνου, κατσικίσιος καβουρμάς με σιρόπι εσπρέσο, λαδερά φασολάκια edamame με ντομάτα και φέτα, κοπανιστή τυροκαυτερή.

Με λίγα λόγια

Εξαιρετικά λόγια έχω ακούσει για το νέο 7 cactus στο Κουκάκι, το οποίο σερβίρει πρωινά, σάντουιτς, σνακ με ελληνικά προϊόντα / εξαιρετικά και τα όσα έχω ακούσει για το Meerkat Cocktail Safari. Την μπάρα του διαφεντεύουν ο πολύφερνος Γάλλος μπάρμαν Romai Krot και ο Έλλην Σταμάτης Σταματιάδης, στα σάντουιτς και στα λοιπά συνοδευτικά τσιμπητά ο Αλέξανδρος Πιτροπάκης. Και μια έκπληξη: μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε το δικό σας ποτό, εννοώ ιδίοις χερσί / Νέο ολοήμερο στέκι για τη Γλυφάδα. Το λένε Blends και έχει μέχρι και cigar lounge! / Λέγεται Αφρόψαρο και μαγειρεύει –τι άλλο;– ψάρια και θαλασσινά με κλασικούς και απροσδόκητους τρόπους με την επιμέλεια του Γιάννη Στανίτσα / Ο πολυταξιδεμένος Μιλτιάδης Αρμένης ανακαινίζει το μενού του Όμικρον της Κηφισιάς / Το κομψό σουσάδικο του Χαλανδρίου Gaku ανοίγει παράρτημα στο κέντρο, εκεί όπου ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό το Furin Kazan. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή