Προεκλογικό σκάνδαλο στην Αυστρία

Προεκλογικό σκάνδαλο στην Αυστρία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Την κατηγορία ότι χρηματοδότησε σελίδες του Facebook για να διαδώσει ξενοφοβικές-αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας και να σπιλώσει τον πολιτικό του αντίπαλο, τον υπουργό Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, αντιμετωπίζει ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν. Η υπόθεση έρχεται στο φως δέκα μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και ήδη έχει επηρεάσει καθοδικά τα ποσοστά του Κερν.

Στόχος των επιθέσεων τουλάχιστον δύο σελίδων του Facebook αποτέλεσε ο κεντροδεξιός υποψήφιος και επικρατέστερος νικητής των εκλογών, Σεμπάστιαν Κουρτς. Η μία εξ αυτών, με τίτλο «Η αλήθεια για τον Σεμπάστιαν Κουρτς», περιείχε φωτογραφίες, προϊόν φωτομοντάζ, και βιντεοκλίπ που κατηγορούσαν ευθέως τον Κουρτς πως προετοιμάζει τον δρόμο για ένα νέο ρεύμα μετανάστευσης από ισλαμικές χώρες και πως αποτελεί παρακλάδι του «σκοτεινού πολιτικού δικτύου» του Ουγγροαμερικανού επενδυτή Τζορτζ Σόρος. Μία άλλη ιστοσελίδα προέβαλε ψευδώς πως ανήκει σε υποστηρικτές του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), του οποίου ηγείται ο Κουρτς, και δημοσίευσε αμφιλεγόμενο περιεχόμενο, όπως, για παράδειγμα, δημοσκόπηση για το εάν πρέπει να κλείσουν τα σύνορα στο πέρασμα Μπρένερ, ώστε να αναχαιτιστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Η προεκλογική εκστρατεία του Κουρτς έχει στηριχτεί στην υπόσχεση ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και τερματισμού της διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Κουρτς διατηρεί ένα υπολογίσιμο προβάδισμα έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Κερν (SPÖ), γεγονός που ενισχύει την εντύπωση πως ο ίδιος θα αναδειχθεί ο επόμενος καγκελάριος μόλις στα 31 του.

Το ερευνητικό περιοδικό Profil, στο οποίο ανήκει η αποκάλυψη του σκανδάλου, τόνισε πως η διαχείριση των σελίδων δεν ανήκει σε δεξιούς ή ακροδεξιούς ακτιβιστές, αλλά στον πρώην σύμβουλο του Κερν, Ταλ Σιλμπερστάιν. Ο Ισραηλινός πολιτικός σύμβουλός του είχε εξαρχής αναλάβει την οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας έναντι 400.000 ευρώ. Ωστόσο, ο ίδιος απολύθηκε κατόπιν κατηγοριών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο Ισραήλ. Ο Σιλμπερστάιν είχε κατ’ εξακολούθησιν ταχθεί υπέρ της αρνητικής προεκλογικής εκστρατείας, ήδη από τις προεδρικές εκλογές της Βολιβίας, το 2002.

Στον απόηχο των εξελίξεων, ο γενικός γραμματέας και υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του SPÖ παραιτήθηκε, ενώ ο ίδιος ο Κερν ισχυρίζεται πως αγνοούσε την ύπαρξη των επίμαχων σελίδων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον Σιλμπερστάιν, ο οποίος δεν διέψευσε πως ο ίδιος ήταν ο διαχειριστής των ιστοσελίδων. Υποστήριξε, όμως, πως σκοπός του ήταν η συγκέντρωση δεδομένων και όχι η αρνητική εκστρατεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή