«Σύμβολο κωλυσιεργίας και κακοδιαχείρισης το Ελληνικό»

«Σύμβολο κωλυσιεργίας και κακοδιαχείρισης το Ελληνικό»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Σύμβολο κωλυσιεργίας και κακοδιαχείρισης» χαρακτήρισε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση δημοσιογράφων πριν από το Eurogroup. Και παρόλο που η Ελλάδα είναι εκτός ατζέντας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας, το θέμα του αεροδρομίου το σχολίασε τονίζοντας τα τεράστια οφέλη που θα έχει η χώρα αν ξεμπλόκαρε αυτή η υπόθεση. «Τα οφέλη θα ήταν πολύ περισσότερα από την ίδια την επένδυση», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένουν την απόφαση του ΚΑΣ γραπτώς για να καταλήξουν στο κατά πόσον επηρεάζει το «master plan» της επένδυσης, κάτι που αναμένει και ο επενδυτής, Lamda Development, αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες έχουν μια γενική περιγραφή της απόφασης και αναμένουν να εντοπιστεί πού βρίσκονται χωροταξικά τα συγκεκριμένα 300 στρέμματα.

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση –και τα 800 εκατομμύρια που απομένουν από τη δεύτερη δόση–, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε πως «οι Αρχές εργάζονται για να συλλέξουν τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών» και ότι τα στοιχεία πρέπει να φτάσουν και να πιστοποιηθούν πριν από τις 31 Οκτωβρίου που λήγει και η προθεσμία των χρημάτων αυτών, καθώς μετά επιστρέφουν στο ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. «Θα ήταν καλό για τη ρευστότητα της Ελλάδας», είπε και δήλωσε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Εξήγησε δε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα έλθουν στην Αθήνα μετά τις φθινοπωρινές συναντήσεις του ΔΝΤ (12-14/10), κατά τη διάρκεια των οποίων το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένεται να συζητηθεί.

Το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι και το τελευταίο για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πλέον είναι το αρχαιότερο μέλος του, καθώς συμμετέχει στις συνεδριάσεις από το 2009.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη μνεία προς τον Γερμανό υπουργό, ο αξιωματούχος είπε πως είναι σίγουρος ότι θα γίνει κάποιο αφιέρωμα αλλά, γνωρίζοντας την προσωπικότητα του κ. Σόιμπλε, είπε πως «δεν είναι τύπος που συγκινείται από τέτοιες εκδηλώσεις», ενώ ανέφερε ότι είναι κρίμα που το Eurogroup θα χάσει ένα «τόσο καθαρό και αναλυτικό μυαλό».

H ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι εφικτή πριν από το τέλος του έτους, τόνισε χθες και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, «παρόλο που είμαστε ήδη στον Οκτώβριο», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της προετοιμασίας και το ιδανικό είναι να τελειώσουμε τον Δεκέμβριο», σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι η ουσία βρίσκεται πέρα και πάνω από τις προθεσμίες.

Συγχρόνως τόνισε πως η Ελλάδα «πρέπει να στείλει το μήνυμα στους επενδυτές ότι η οικονομία ανακάμπτει και πως χτυπάει την πόρτα των αγορών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή