Μπλοκάρουν το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας

Μπλοκάρουν το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία αρχίζει να έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο, με το κόστος δανεισμού της χώρας να ανεβαίνει, το χρηματιστήριο να αναστατώνεται και μεγάλες επιχειρήσεις να ετοιμάζονται να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Καταλωνίας, Μαδρίτη και Βαρκελώνη εμμένουν στις θέσεις τους, συντηρώντας ατμόσφαιρα αδιεξόδου. Τα περιθώρια για κάποιον συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής στενεύουν, καθώς το καταλανικό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα συζητήσει τα επόμενα βήματα προς την ανεξαρτησία της περιοχής, μετά το χαώδες δημοψήφισμα της Κυριακής.

Χθες το απόγευμα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας εξέδωσε απόφαση με την οποία αναστέλλει προσωρινά την κρίσιμη συνεδρίαση. Το δικαστήριο έκανε δεκτή κατεπείγουσα προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο θεωρούσε αναγκαία την αναστολή, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από τα κόμματα που υποστηρίζουν την απόσχιση και διαθέτουν πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Καθώς η μοιραία σύγκρουση Μαδρίτης – Βαρκελώνης έρχεται κάθε μέρα πιο κοντά, πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες μεσολάβησης. Την Τετάρτη το βράδυ συναντήθηκαν, με πρωτοβουλία του Podemos, αντιπροσωπείες των κομμάτων που στηρίζουν την «πρωτοβουλία της Σαραγόσας». Πρόκειται για τις οργανώσεις της ισπανικής Αριστεράς και για μετριοπαθή, αυτονομιστικά κόμματα της Καταλωνίας, της Χώρας των Βάσκων και άλλων περιοχών, τα οποία στην πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ της ενότητας του ισπανικού κράτους, προτείνοντας ως διέξοδο από τη σοβούσα κρίση ένα νέο, συμφωνημένο μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, δημοψήφισμα. Παράλληλες πρωτοβουλίες από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Βαρκελώνης, εργατικά συνδικάτα, ακόμη και το ποδοσφαιρικό σωματείο της Μπαρτσελόνα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε χθεσινή συνέντευξή του, ο Ραχόι κάλεσε τον Πουτζδεμόν να ακυρώσει τα σχέδια για μονομερή ανεξαρτησία ώστε «να αποφευχθούν τα χειρότερα». Το προηγούμενο βράδυ, ο πρόεδρος της Καταλωνίας είχε ζητήσει, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, για άλλη μια φορά διεθνή ή εσωτερική μεσολάβηση, χωρίς να κάνει πίσω από τον στόχο της ανεξαρτησίας.

Στο μεταξύ, το ίδρυμα FAES, που διευθύνει ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Χοσέ-Μαρία Αθνάρ, κάλεσε χθες τον Ραχόι να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αν δεν έχει το θάρρος ή δεν μπορεί να εφαρμόσει «αποφασιστικά μέτρα» στο Καταλανικό – δηλαδή, να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του συντάγματος ώστε να αναλάβει η Μαδρίτη τις εξουσίες της καταλανικής αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή