Την απαγόρευση κοντακίων που μετατρέπουν ημιαυτόματα όπλα σε αυτόματα εξετάζει ο Τραμπ

Την απαγόρευση κοντακίων που μετατρέπουν ημιαυτόματα όπλα σε αυτόματα εξετάζει ο Τραμπ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει πολύ σύντομα εάν και κατά πόσον θα θέσει εκτός νόμου ή θα επιβάλει περιορισμούς στις πωλήσεις των λεγόμενων bump stocks, των ειδικών κοντακίων για ημιαυτόματα τουφέκια που επιτρέπουν στους κατόχους τους να τα χρησιμοποιούν σαν αυτόματα, μετά τη σφαγή που διαπράχθηκε στο Λας Βέγκας την Κυριακή.

«Θα το εξετάσουμε την αμέσως προσεχή χρονική περίοδο», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, ερωτηθείς εάν αυτό το είδος αξεσουάρ πρέπει να τεθεί εκτός νόμου.

Το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, η οργάνωση NRA, η οποία πάντα καταπολεμά-με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα-κάθε προσπάθεια ελέγχου των πωλήσεων όπλων, εμφανίστηκε χθες να εκφράζει την ετοιμότητά της να δεχθεί τον περιορισμό των πωλήσεων του συγκεκριμένου αξεσουάρ για ημιαυτόματα τουφέκια.

Η αστυνομία του Λας Βέγκας ανακοίνωσε ότι ο δράστης του μακελειού της Κυριακής, ο Στίβεν Πάντοκ, είχε εφοδιάσει 12 από τα τουφέκια του με τα λεγόμενα bump stocks, που του επέτρεπαν να ρίχνει εναντίον του πλήθους κατά ριπάς κι ασταμάτητα, ώσπου να αδειάσει κάθε γεμιστήρας, σαν να χρησιμοποιούσε πολυβόλα, που είναι εκτός νόμου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αρχές, το γεγονός ότι χρησιμοποίησε το αξεσουάρ ήταν ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για τον τόσο βαρύ απολογισμό-58 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Ο Πάντοκ αυτοκτόνησε πριν οι αστυνομικοί κάνουν έφοδο στη σουίτα του στο ξενοδοχείο Μανταλέι Μπέι.

Η σφαγή της νύχτας της Κυριακής είναι η πιο πολύνεκρη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Η National Rifle Association, η οποία έχει αντιταχθεί σε μέτρα για τον περιορισμό των πωλήσεων όπλων σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις που υπήρξαν εκκλήσεις για αυτό έπειτα από σφαγές όπως εκείνη στο Ορλάντο, ανέφερε την Πέμπτη ότι τα κοντάκια αυτά, που συνεχίζουν να πωλούνται νόμιμα στη χώρα-αφού δεν τροποποιούν μηχανικά τα τουφέκια-θα πρέπει να υπαχθούν σε «επιπρόσθετους κανονισμούς».

«Ξεκάθαρα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε», είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή αναφερόμενος στο συγκεκριμένο αξεσουάρ. «Δεν ήξερα καν τι είναι ως αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.

Οι δημοκρατικοί ζητούν να καταρτιστεί νέα νομοθεσία για την οπλοκατοχή, αλλά ο Στιβ Σκαλίζ, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων ο οποίος έχει τραυματιστεί και ο ίδιος από ένοπλο, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο τα μέτρα για το συγκεκριμένο αξεσουάρ να φέρουν «ευρύτερους περιορισμούς στα δικαιώματα» των κατόχων όπλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή