«Το νομοσχέδιο καταστρέφει τον άνθρωπο»

«Το νομοσχέδιο καταστρέφει τον άνθρωπο»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οξείς χαρακτηρισμούς επιχειρηματολογεί κατά του νομοσχεδίου για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή ότι «το νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο. Αντί να λιγοστεύει τη σύγχυση και τις ψυχικές διαταραχές, θα τις αυξήσει και θα δώσει διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. Ιδίως όταν επεκτείνει τις δυνατότητές του και μεταξύ των μαθητών, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία». Μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος εκτιμά ότι «πίσω από όλες αυτές τις προσπάθειες δεν διακρίνει το ενδιαφέρον για τον ταλαιπωρημένο και αδικημένο συνάνθρωπο, αλλά την ύπαρξη ισχυρών ομάδων, με αποτέλεσμα τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την πνευματική νέκρωση του ανθρώπου». Οι θέσεις της Εκκλησίας για το θέμα είναι οι ακόλουθες:

• Το φύλο στον άνθρωπο αποτελεί ιερή παρακαταθήκη και υπηρετεί στη βάση της ψυχοσωματικής συμπληρωματικότητας το μυστήριο της ζωής και της αγάπης. Υπό την έννοια αυτήν, δεν είναι επιλέξιμο, αλλά ως δώρο αποτελεί θείο χάρισμα στον άνθρωπο που πρέπει αυτός να αξιοποιήσει για τον αγιασμό του.

• Η νομολογία των δικαστηρίων της πατρίδας μας καλύπτει, όπου υπάρχει ανάγκη, υφιστάμενα προβλήματα, με το δεδομένο ότι το φύλο ούτε επιλέγεται ελεύθερα ούτε και μεταβάλλεται κατά βούλησιν, αλλά επί τη βάσει ανατομικών, φυσιολογικών και βιολογικών χαρακτηριστικών, που ορίζουν την ταυτότητα του ανθρώπου και βεβαιώνονται μέσω ιατρικών γνωματεύσεων προς το δικαστήριο. Ο νόμος δεν μπορεί να αρκείται απλώς στην επιστημονικά ατεκμηρίωτη δήλωση του πολίτη, που ενδεχομένως αργότερα δύναται να μεταβληθεί.

Την ίδια στιγμή, η Εκκλησία αποφάσισε να απαντήσει άμεσα στον τέως υπουργό και υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιωάννη Ραγκούση, που με δηλώσεις του κατηγόρησε την Εκκλησία για υποκρισία, καθώς όπως είπε υπάρχουν ομοφυλόφιλοι μητροπολίτες. Η Εκκλησία έστειλε εξώδικο στον κ. Ραγκούση, ζητώντας του «να καταθέσει εντός πενθημέρου τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι έχει για τα καταγγελλόμενα, αλλιώς θα υποστεί την ανάλογη δικαστική βάσανο». «Ο αγοραίος και χυδαίος αντικληρικός ψευδοπροοδευτισμός βρήκε τον εκπρόσωπό του. Προς άγραν ψήφων ο εν λόγω υποψήφιος δεν διστάζει χωρίς αιδώ, χωρίς ίχνος ευπρέπειας να επινοήσει το δικό του, βαρύτατα συκοφαντικό για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας αφήγημα», δήλωσε στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης.

«Λυπάμαι»

Ο κ. Ραγκούσης μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου απάντησε: «Λυπάμαι για την αντίδραση αυτή. Υπερασπίζομαι πάντοτε τη γνώμη μου και τις αντιλήψεις μου. Μιλάω πάντα με παρρησία. Φυσικά και να υποστώ τη βάσανο των δικαστηρίων. Οι τοποθετήσεις μου αφορούν καταστάσεις. Ολα τα πρόσωπα, ανεξαιρέτως, έχουν τον σεβασμό μου».

Στη χθεσινή συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με την πορεία του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στην εισήγησή του τόνισε ότι «οι υπάρχουσες διαφορές δεν μπορούν να λυθούν έξω από το πλαίσιο του διαλόγου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα από αυτόν τον διάλογο ανέδειξε και προσέφερε αρκετά σημεία από την εκκλησιολογία της Αρχαίας Εκκλησίας, τα οποία έγιναν αποδεκτά από μέρους των Ρωμαιοκαθολικών». «Δυστυχώς όμως», προσέθεσε, «το θετικό αυτό έργο σκιάζεται ή μάλλον εγκλωβίζεται στα ακανθώδη και δυσεπίλυτα προβλήματα της εκκλησιαστικής πολιτικής και διπλωματίας, η οποία φαίνεται ότι αποδυναμώνει όλες τις ανωτέρω σταθερές θεολογικές βάσεις αντιμετώπισης των πραγματικών εκκλησιολογικών προβλημάτων, αποπροσανατολίζοντας τον θεολογικό διάλογο από την αρχική στοχοθεσία του και δημιουργώντας σύννεφα ή και “παγετώνες” στην περαιτέρω πορεία του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή