Caixa και Sabadell σκέπτονται να εγκαταλείψουν την Καταλωνία

Caixa και Sabadell σκέπτονται να εγκαταλείψουν την Καταλωνία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυγόκεντρες δυνάμεις, ανάλογες με εκείνες που εκδηλώθηκαν στο Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., εκδηλώνονται στην Καταλωνία, καθώς τράπεζες και επιχειρήσεις αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να την εγκαταλείψουν. Μετά την πτώση 5% που γνώρισαν οι μετοχές τους από την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι δύο σημαντικότερες τράπεζες που έχουν έδρα στη Βαρκελώνη, η ιστορική τράπεζα της Καταλωνίας Caixabank και η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της ίδιας περιφέρειας, η Sabadell, σκέπτονται να μετακομίσουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo, η Caixabank σκοπεύει να μεταφερθεί προσωρινά στις Βαλεαρίδες Νήσους και συγκεκριμένα στη Μαγιόρκα, καθώς ιδρύθηκε το 1904 ως «αποταμιευτήριο της Καταλωνίας και των Βαλεαρίδων». Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «θα ληφθούν εγκαίρως όλες οι αναγκαίες αποφάσεις, με προτεραιότητα τα συμφέροντα των πελατών, των μετόχων και του προσωπικού της». Τόσο η ίδια η τράπεζα όσο και το ίδρυμα Caixa στο οποίο ανήκει έχουν έντονη και εκτεταμένη παρουσία στην περιφέρεια της Καταλωνίας, της οποίας αποτελούν καθοριστικό οικονομικό παράγοντα και χορηγό κοινωνικών και πολιτιστικών προγραμμάτων.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεταφορά της συγκεκριμένης τράπεζας εκτός Καταλωνίας θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην περιφέρεια, καθώς θα προδίδει την εντεινόμενη ανησυχία της επιχειρηματικής κοινότητας στην περιοχή. Η Caixa θεωρείται τράπεζα-σύμβολο, καθώς διεκπεραιώνει τις δραστηριότητές της χρησιμοποιώντας την καταλανική γλώσσα και έχει ως έμβλημα ένα μπλε αστέρι, που έχει σχεδιάσει ο διάσημος ζωγράφος Χουάν Μιρό. Είναι, άλλωστε, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Albertis Infraestructura S.A. και ελέγχει το 24% της Gas Natural SDG που επίσης έχει έδρα στη Βαρκελώνη.

Σε ό,τι αφορά τη Sabadell, συζήτησε χθες τη δυνατότητα μεταφοράς της εκτός Καταλωνίας σε έκτακτη συνέλευση του Δ.Σ. και πηγές της τράπεζας αναφέρουν πως η περιοχή που θα προτιμήσει να μετεγκατασταθεί θα είναι μάλλον η Βαλένθια, λόγω της γειτνίασης με την Καταλωνία. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Σέζαρ Μολίνας, ιδρυτής της επενδυτικής Multa Paucis, σχολίασε πως οι τράπεζες αυτές βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς «δεν θέλουν η πελατεία τους από τη Μαδρίτη να τις αντιμετωπίζει ως καταλανικές τράπεζες ούτε οι πελάτες τους στη Βαρκελώνη να τις βλέπουν ως ισπανικές τράπεζες».

Οι μετοχές των δύο τραπεζών ανέκαμψαν χθες, όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις τους να μεταφερθούν, και κατέγραψαν άνοδο 3% η CaixaBank και 3,5% η Sabadell. Τις προηγούμενες ημέρες έχουν καταγραφεί ανησυχητικές κινήσεις από πλούσιους πελάτες των καταλανικών τραπεζών, που άρχισαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Καταλωνίας.

Σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Τορναμίρα, επικεφαλής του τομέα χρηματοπιστωτικών του εργατικού συνδικάτου UGT, ορισμένοι πελάτες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε τράπεζες των γειτονικών περιφερειών, όπως η Αραγωνία και η Βαλένθια.

Τόσο η Caixa όσο και η Sabadell, πάντως, τόνισαν σε σχετικές ανακοινώσεις τους ότι δεν έχουν υποστεί πλήγμα από εκροές καταθέσεων και οι κινήσεις κεφαλαίων που έχουν έως τώρα σημειωθεί είναι οι συνήθεις.

Οπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, αιτία της ανησυχίας πολλών πλούσιων πελατών των καταλανικών τραπεζών είναι προφανώς το ενδεχόμενο τυχόν απόσχιση της Καταλωνίας να συνεπάγεται ότι αυτομάτως βρίσκεται εκτός Ε.Ε. και εκτός Ευρωζώνης. Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου φέρουν και επιχειρήσεις εκτός του τραπεζικού κλάδου να εγκαταλείπουν την Καταλωνία. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται η φαρμακοβιομηχανία Oryzon Genomics, η πρώτη εισηγμένη εταιρεία που ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μεταφερθεί στη Μαδρίτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να αυξηθεί κατά 33%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή