Κλείνει ο «φάκελος» της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας

Κλείνει ο «φάκελος» της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προφανώς κάποιοι φοβούνται τη μεγάλη συμμετοχή. Νιώθουν σιγουριά μόνον ανάμεσα σε κομματικά μέλη. Φοβούνται τους φίλους».

Με τον τρόπο αυτόν ο Σταύρος Θεοδωράκης φωτογράφισε χθες για μία ακόμη φορά τη Φώφη Γεννημάτα ως την αιτία που φαίνεται να οδηγείται σε ναυάγιο η πρότασή του να υπάρξει και εξ αποστάσεως ψήφος στην εκλογή αρχηγού του νέου φορέα. Διότι είναι προφανές πως αυτή θα είναι η κατάληξη της εισήγησής του, δεδομένης της άρνησης της Χαρ. Τρικούπη να αποδεχθεί τη συγκεκριμένη διαδικασία επιμένοντας πως δεν είναι αδιάβλητη.

«Το θέμα για εμάς θεωρείται λήξαν αφ’ ης στιγμής οι ειδικοί επισήμαναν ότι η εξ αποστάσεως ψήφος δεν διασφαλίζει την ταυτοπροσωπία των εκλογέων και επομένως την αξιοπιστία της ψηφοφορίας», έλεγαν χθες συνεργάτες της κ. Γεννηματά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιμονή του Ποταμιού να συντηρεί το θέμα στην επικαιρότητα γίνεται περισσότερο για επικοινωνιακούς και λιγότερο για λόγους ουσίας.

Με αυτό το δεδομένο –καθώς είναι προφανές ότι χωρίς τη συναίνεση της Χαρ. Τρικούπη δεν θα υπάρξει εξ αποστάσεως ψήφος– πρέπει να διαβασθούν και οι δηλώσεις που έκαναν χθες για το θέμα άλλοι διεκδικητές της ηγεσίας, θέλοντας εμφανώς να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη Φώφη Γεννηματά, αλλά και στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα στον Στ. Θεοδωράκη να πάψει να επιμένει στο συγκεκριμένο θέμα.

Το νόημα αυτό είχε επιστολή που έστειλε στον επικεφαλής του Ποταμιού ο Γιώργος Καμίνης. Αφού του επισήμανε ότι η πρότασή του «προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς δεν επηρεάζει ούτε τον χρόνο ούτε το κόστος διεξαγωγής των εκλογών» και ότι θεωρεί «πολιτικά μυωπική την απόρριψή της που γίνεται για λόγους μικρού ανταγωνισμού με προσχηματικά επιχειρήματα», ο δήμαρχος Αθηναίων υπογραμμίζει στον Στ. Θεοδωράκη ότι «όσο δεν ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία, κουράζουμε κι απομακρύνουμε τους πολίτες. Ως εκ τούτου», καταλήγει, «δική μου πρόθεση είναι να πάμε στις κάλπες με οποιοδήποτε σύστημα χρειαστεί, αρκεί να είναι αξιόπιστο και με το μικρότερο δυνατό –θα έλεγα συμβολικό– τίμημα για τους πολίτες».

Αντίστοιχες ήταν οι τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιάννη Μανιάτη. Αμφότεροι επανέλαβαν ότι ήταν και είναι υπέρ της εξ αποστάσεως ψήφου, αν αυτή διασφαλίζει το αδιάβλητο της ψηφοφορίας, αλλά προτάσσοντας και άλλα ζητήματα, όπως π.χ. την ανάγκη διεξαγωγής πολιτικών ντιμπέιτ των υποψηφίων στις περιφέρειες, έδειξαν ότι άλλες είναι οι προτεραιότητές τους για την επικείμενη εκλογική αντιπαράθεση. Το ίδιο ακριβώς υπαινίχθηκαν και οι Γ. Ραγκούσης και Κ. Γάτσιος, οι οποίοι επέμειναν και χθες στην ανάγκη η μάχη μεταξύ των δέκα διεκδικητών να αποκτήσει επιτέλους πολιτικά χαρακτηριστικά και να κλείσουν το συντομότερο τα διαδικαστικά ζητήματα.

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι χθες επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη όσων τις τελευταίες ημέρες επισήμαιναν ότι η ψηφοφορία λόγω της αναγκαίας τεχνικής προετοιμασίας δεν θα γίνει στον χρόνο που είχε αρχικώς σχεδιαστεί (5 και 12 Νοεμβρίου). Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής Αλιβιζάτου εκτιμούσαν ότι οι κάλπες δεν μπορούν να στηθούν πριν από τις πρώτες Κυριακές του Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή