ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επενδύσεις ξανά στο προσκήνιο

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στο συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει τον οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι η βασική εκκρεμότητα, όσον αφορά την επένδυση στο Ελληνικό, έχει τακτοποιηθεί μετά τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ την περασμένη Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει σήμερα από τη Θεσσαλονίκη την ολική αναδόμηση του τρωθέντος φιλοεπενδυτικού προφίλ του. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να μιλήσει απόψε στο συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος και βασική επιδίωξη του επιτελείου του είναι να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ. Να επαναφέρει, δηλαδή, το προσκλητήριο για επενδύσεις, στο πλαίσιο του αφηγήματος εισόδου της οικονομίας και της χώρας σε πορεία οριστικής απεμπλοκής από την κρίση και τα μνημόνια. Το αφήγημα αυτό δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από τις εξελίξεις που ακολούθησαν αρχικά σε σχέση με την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική και, ακολούθως, από τις εξελίξεις γύρω από την επένδυση στο Ελληνικό.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει τον οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων και, στο πλαίσιο της ανοικτής πρόσκλησης προς επενδυτές, να τονίσει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να απειληθεί η επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και, ως εκ τούτου, καμία ανησυχία για αστάθεια. Παράλληλα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, θα κάνει αναλυτική αναφορά στη θετική πορεία που αυτά δείχνουν και στη δέσμευση της κυβέρνησης να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς το επόμενο διάστημα, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση.

Μια «μικρή ΔΕΘ»

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο βλέπουν τη σημερινή παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σαν μια «μικρή ΔΕΘ», όπως αναφέρουν, υπό την έννοια ότι, δεδομένης και της συμμετοχής του επικεφαλής της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη, θα αποτελέσει το συνέδριο ένα βήμα αντιπαραβολής της κυβερνητικής πρότασης για την οικονομία και την πορεία εξόδου από τα μνημόνια με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έσπευσε χθες να επιτεθεί στη Ν.Δ., με αφορμή ερωτηματολόγιο για τις εργασιακές σχέσεις που ανήρτησε στο Διαδίκτυο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με βάση αυτό, από την κυβέρνηση κατηγόρησαν τη Ν.Δ. ότι βασικό στοιχείο της ιδεολογίας της είναι η μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα. Η απάντηση από την πλευρά της Ν.Δ. ήταν άμεση: «Η κυβέρνηση δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ και μια αγορά εργασίας που τα δικαιώματα των εργαζομένων διαρκώς καταπατώνται», σχολίασαν από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο μέτωπο της οικονομίας πάντα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, είχε χθες συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους ενημέρωσε για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση και εμφανίστηκε βέβαιος ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός και ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018. Οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν για το ποσό που αναμένεται να προκύψει από την υπεραπόδοση των εσόδων, ενώ αρκετοί πρότειναν να διανεμηθεί πιο νωρίς εφέτος το κοινωνικό μέρισμα από το πλεόνασμα αυτό.

Επίθεση στον Παππά για τις άδειες

Πολιτική σύγκρουση και κριτική της Ν.Δ. στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, προκλήθηκε με επίκεντρο τον νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και την προσφυγή καναλαρχών στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της σχετικής απόφασης. Η δήλωση του κ. Παππά (ραδιόφωνο 24/7) ότι πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα «εάν θέλουν να στηρίξουν το Σύνταγμα και τους νόμους» ήταν η αφετηρία για την αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ., Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, αφού τόνισε ότι η Πειραιώς έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αδειοδότηση, που περιλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος, και προσέθεσε ότι οι αποφάσεις του ΕΣΡ είναι σεβαστές, υπογράμμισε ότι σεβαστά είναι και τα δικαιώματα άμυνας όλων και κάλεσε τον κ. Παππά να απολογηθεί για τον αντισυνταγματικό νόμο του, που κατέπεσε. «Για την οικτρή του αποτυχία δεν βλέπουμε να απολογείται. Αντίθετα, η ρητορική του είναι επιθετική προς τους άλλους. Για την κυβέρνηση φταίνε πάντα οι άλλοι και ποτέ η ίδια η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επανήλθε, καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει εάν υποστηρίζει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και να καταβληθεί τίμημα. Στην αντιπαράθεση παρενέβη με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε τη Ν.Δ. για παλινωδίες και ασυνέχειες και ζήτησε, επίσης, να πληροφορηθεί τη θέση της Ν.Δ. για το θέμα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ